Oud Turks feest Nartugan gevierd in toeristische trekpleister

Door vuren aan te steken en eromheen te dansen, vierden de inwoners van de beroemde Egeïsche toeristische hotspot Bodrum op 21 december “Nartugan”, een 4.000 jaar oud traditioneel feest.

“We zijn blij dat we samen deze oude traditie kunnen vieren na twee jaar uitstel wegens de coronavirus pandemie,” zei Dilek Yarar, een lid van de gemeenteraad van Bodrum, die het evenement organiseerde.

“Nartugan”, ook wel “Nardugan” genoemd, is een feest dat duizenden jaren geleden ontstond in de Turkse gemeenschappen in Centraal-Azië.

Het woord is afgeleid van het Mongoolse woord “Nar”, dat “Zon” betekent, en een oud Turks woord, “Tuqan”, dat “Geboren” betekent.

“Nartugan”, wat officieel “de wedergeboorte van de zon” of “de wedergeboorte van het leven” betekent, wordt elk jaar gevierd op 21 december, de winterzonnewende die de langste nacht van het jaar markeert.

Locals hielden kleine bijeenkomsten in alle regio’s van het zuidwestelijke district van de provincie Muğla, maar het belangrijkste officiële evenement vond plaats in de wijk Gündoğan.

Een symbolisch standbeeld van de “Nartugan boom van het leven” werd opgericht in de agora van Gündoğan.

Mensen schreven hun wensen voor het komende jaar op papier en bonden deze aan het standbeeld.

De officiële marsband van het district speelde muziek en de mensen dansten rond het grote vuur dat voor Nartugan werd aangestoken.

Ook gaf zanger Barış Kömürcüoğlu een openluchtconcert in Gündoğan.

“We weten dat iedereen de Nartugan-bijeenkomsten heeft gemist. We zijn blij om te zien dat de deelnemers veel plezier hebben gehad,” merkte Yarar op.

Bron: Turkse media