Volgens Poetin lag een economische crisis zoals die in Turkije op de loer als de Russische centrale bank de rente niet had verhoogd.

President Vladimir Poetin onderschreef het beleid van de Bank van Rusland om de inflatie te bestrijden, en zei dat het land in een economische crisis als die van Turkije terecht zou kunnen komen als de rente niet wordt verhoogd.

“Ik weet dat de reële sector ongelukkig is met de renteverhogingen”, zei Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie aan het einde van het jaar.

“Maar als het niet gebeurt, kunnen we net als Turkije eindigen met hetzelfde probleem.”

Volgens Poetin lag een economische crisis zoals die in Turkije op de loer als de centrale bank van Rusland de rente niet had verhoogd.

De Bank of Russia verhoogde vorige week tijdens haar laatste vergadering van het jaar haar referentierente met 100 basispunten, waarmee de totale verhoging voor 2021 op 425 basispunten komt, en waarschuwde dat meer verhogingen nodig kunnen zijn om de inflatie, die meer dan twee keer zo hoog is als het streefcijfer van 4% van de centrale bank, in toom te houden.

‘Maar als dit niet was gebeurd, hadden we in dezelfde situatie als Turkije kunnen belanden, met hetzelfde probleem.’

Rente van Turkije

De beleidsrente van Turkije staat nu op 14%, meer dan zeven procentpunten onder de consumenteninflatie, die volgens de niet officiële cijfers nog vele malen hoger ligt.

Door de onorthodoxe maatregelen van de Turkse centrale bank hebben beleggers het vertrouwen in de toezichthouder verloren en laten veel buitenlandse investeerders het land links liggen.

Verassende opleving

Deze week is er sprake van een verrassende opleving van de lira. Sinds 1983 nam de munt – die vorige week enorm kelderde in waarde ten opzichte van de dollar – nog nooit zo snel in waarde toe.

Geraadpleegd op 23/12/2021 om 16h47

De stijging begon maandagavond, nadat Erdogan maatregelen had aangekondigd om via allerlei garanties de Turkse valuta te versterken.

Rusland heeft een crisis afgewend zoals in Turkije, waar de lira sinds september ongeveer 50% van zijn waarde heeft verloren omdat president Recep Tayyip Erdogan op de centrale bank heeft geleund om de kosten van leningen te verlagen in een poging om investeringen aan te trekken en zijn tanende populariteit te ondersteunen.

Poetin zei dat hij zich niet bemoeit met het werk van de centrale bank, maar oordeelde positief over haar beleid.

Hij vond ook tijd om Rusland gunstig te vergelijken met zijn grootste geopolitieke vijand, de VS.

“Als we de leidende economie van de wereld nemen, de VS, dan hebben zij een inflatie van 6,1-6,2% met een doelstelling van 2%,” zei Poetin.

“Wij hebben ook een inflatie van 8% en ons streefcijfer was 4%, dus wij hebben ons streefcijfer verdubbeld en zij hebben het verdrievoudigd”.

Bron: Turkse media