De dagen dat buikdanseressen op de Turkse televisie te zien waren als onderdeel van de nieuwjaarsviering zijn voorbij.

Nu het nieuwe jaar nadert, heeft de wereldwijd geprezen Turkse buikdanskoningin Didem Kinali de blues.

“Ik mis het zo erg om op televisie te komen. Als het nodig was, zou ik gratis optreden. Desnoods zou ik elk bloot deel van mijn lichaam bedekken. Ik wil me met mijn kunst bezighouden,” verklaarde ze deze week op een persconferentie.

De nationale zenders van Turkije zenden op oudejaarsavond traditioneel kleurrijke amusementsprogramma’s uit, en buikdanseressen zijn lange tijd het hoogtepunt geweest voor miljoenen Turkse gezinnen die het evenement thuis vieren.

Dat was tot 2014 toen de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK), de nationale omroepwaakhond, een effectief verbod op buikdanseressen begon in te voeren door druk uit te oefenen op al te inschikkelijke mediamagnaten om ze te laten vallen.

“Het komt door de RTUK. De laatste zeven of acht jaar zijn buikdanseressen van het scherm geweerd, vooral op Nieuwjaar,” vertelde Kinali.

“Didem gebruikt haar lichaam als een instrument; ze is een extreem getalenteerde danseres en voelt dat ze niet meer gewaardeerd wordt in Turkije. Het is diep bedroevend voor haar,” vertelde een naaste medewerker.

Kinali blijft optreden op privé-evenementen zoals bruiloften en bedrijfsfeesten, zei de medewerker. “Ze is de enige buikdansster in Turkije vandaag.” Ze trad onder meer op tijdens het 56e verjaardagsfeest van popster Madonna op Ibiza.

RTUK en het staats Directoraat voor Religieuze Zaken, de Diyanet, zijn de belangrijkste handhavers geworden van de conservatieve islamitische wereldvisie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De eerste tekenen van de sluipende preutsheid doken op toen wijlen “Huysuz Virjin”, een zeer geliefde travestiet-entertainer, in 2007 onthulde dat hij door de particuliere omroep Star TV was gevraagd om niet meer in travestie op het scherm te verschijnen.

In 2012 schold Erdogan de producenten van “The Magnificent Century” – de wereldberoemde Turkse televisieserie over het leven van Suleiman de Magnifieke – uit voor het tonen van te veel keizerlijke decolletés. Kort daarna was de favoriete vrouw van Suleiman, Hurrem, te zien terwijl ze het islamitische gebed verrichtte op Show TV, dat de rechten op de miniserie in handen had.

In februari ontsloeg een andere particuliere omroep, Haberturk, een vrouwelijke sportverslaggeefster omdat ze op oudejaarsavond een video van zichzelf had gepost waarop ze in haar keuken buikdanste.

Okan Demiralp, de vertegenwoordiger van de republikeinse Volkspartij in het bestuur van RTUK, zei dat er geen reden was om te wanhopen.

“Deze regering is op haar retour. Ze kunnen doen wat ze willen, censureren zoveel als ze willen. Bijna niemand, de jongere generatie in het bijzonder, kijkt toch naar deze in diskrediet gebrachte tv-zenders,” vertelde Demiralp.

“Er komen snel zonnigere dagen aan,” benadrukte hij.

De oppositie is ervan overtuigd dat de huidige economische crisis, waarvan velen Erdogan de schuld geven, hen naar de macht zal katapulteren bij de parlements- en presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 2023.

Aangemoedigd misschien door Erdogans gestaag dalende peilingen, of waarschijnlijker door hun dalende kijkcijfers, liet Kanal D in zijn programma voor oudejaarsavond in 2019 een groep weinig bekende buikdanseressen enthousiast dansen – zonder de buiken. Hun outfits verhulden die.

Of anderen dit jaar de moed zullen opbrengen om de “oryantaller” – zoals buikdanseressen worden genoemd – in beeld te brengen, valt nog te bezien.

Bron: Turkse media