Turkse Halloween "Bocuk-nacht" wordt half januari gevierd

“Bocuk Night”, een Balkan traditie die “Turkse Halloween” kan worden genoemd, zal worden gevierd op 15 januari 2022 in het Çamlıca dorp in de noordwestelijke provincie van Edirne’s Keşan district, kondigden organisatoren aan.

“Het eerste evenement van het nieuwe jaar in Turkije zal de angstaanjagende Bocuk Nacht zijn,” vertelde Tahir Demirel, de coördinator van het Bocuk Nacht project, aan het Demirören News Agency.

Volgens een Balkan-traditie die teruggaat tot de middeleeuwen, is “Bocuk” de naam van een spook dat verondersteld wordt mensen in witte jurken te bezoeken en bang te maken.

De “Bocuknacht” wordt gewoonlijk elk jaar op 6 januari gevierd, als tegenhanger van het orthodoxe kerstgeloof.

“De Bocuk-nacht kon vorig jaar niet worden gevierd vanwege de pandemie. Het concept van de Bocuk Night van dit jaar zal het tweede seizoen van de tv-serie Outlander zijn,” zei Demirel.

Outlander is een vijf seizoenen durende historische dramaserie, die tussen 2014 en 2020 werd uitgezonden, over een militaire verpleegster uit de Tweede Wereldoorlog die terug in de tijd werd gebracht naar het jaar 1743.

“We zullen speciale kleding dragen met borduursels uit de 17e en 18e eeuw,” zei de organisator.

Op de vraag waarom ze 15 januari hebben gekozen voor het evenement, merkte Demirel op: “Die datum is de koudste dag van het jaar in de provincie.”

Volgens Demirel zijn veel academici van vooraanstaande universiteiten in het land geïnteresseerd in het evenement.

Op 15 januari verkleden jongeren zich als “Bocuk” en jagen ze de mensen de stuipen op het lijf met het gezang “Bocuk komt eraan”. Als traditie serveren de mensen elkaar pompoenen met stroop en walnoten.

Aan het eind van de nacht gooien de gelovigen hardhout in de rivier. Als het hardhout ’s morgens bevroren wordt teruggevonden, geloven de mensen dat het volgende jaar rijkdom en gezondheid zal brengen aan de familie.

Demirel deed een oproep aan alle lokale toeristen om half januari naar Edirne te komen om deel te nemen aan de “Bocuk Nacht” en plezier te maken.

De Bocuk Nacht werd jarenlang plaatselijk gevierd in de regio Tracia.

Na 2010 begonnen lokale toeristen uit Istanbul, de hoofdstad Ankara en de westelijke provincie İzmir de jaarlijkse nachten bij te wonen en werd het evenement een toeristische trekpleister.

Çamlıca is een dorp dat het hele jaar door 950 inwoners telt.

Tijdens de “2019 Bocuk Night” stroomden naar schatting 20.000 toeristen naar het dorp, wat kilometerslange verkeersopstoppingen veroorzaakte.

Bron: Turkse media