Bezoekers uit Bulgarije winkelen op een markt in Edirne, in het noordwesten van het land

Frequente bezoekers van over de grens trekken tegenwoordig massaal naar Edirne in Turkije, niet alleen om in hun dagelijkse behoeften te voorzien, maar ook om zich voor te bereiden op de komende winter

Tegen de achtergrond van de stijgende energiekosten en de onzekerheid over de gasvoorziening na de stopzetting door Rusland.

De Bulgaren kopen gewoonlijk alles, van voedsel tot kleding, wanneer zij bijna dagelijks naar de noordwestelijke stad trekken.

Tegenwoordig kiezen ze voor dekens en dekbedden, naast laarzen, jassen en truien, om zich voor te bereiden op de naderende wintermaanden te midden van de energiecrisis als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Het Balkanland was bijna volledig afhankelijk van Russisch gas voordat Moskou in augustus de leveringen stopzette en heeft nu moeite om voldoende gas te leveren tegen betaalbare prijzen voor huishoudens en bedrijven in de armste lidstaat van de Europese Unie.

De straten en winkelstraten in Edirne zijn overvol nadat eind juli een verordening van kracht werd die Bulgaarse burgers toestaat zonder paspoort binnen te komen.

“Door de aardgascrisis in Bulgarije hebben we goed werk verricht bij de verkoop van dekbedden, dekens en winterse dekbedovertrekken,” zegt Türker Tulga, een handelaar op een plaatselijke open markt in Edirne.

“Ze bereiden zich al voor op een eventueel tekort aan aardgas … Ik bestel misschien meer dekens en dekbedden voor het geval de huidige voorraden onvoldoende blijken te zijn,” vertelde Tulga aan het Ihlas News Agency (IHA).

Betrekkingen

Turkije en Bulgarije onderhouden als NAVO-bondgenoten vriendschappelijke betrekkingen. De Turkse diaspora in Bulgarije speelt ook een belangrijke rol bij het bevorderen van de bilaterale politieke en economische betrekkingen.

“Edirne is erg goedkoop en rustig. De prijzen in Bulgarije zijn twee keer zo hoog. De goederen zijn erg goed, matrassen, dekens, kussens en dekbedovertrekken, truien, alles is goedkoop,” zei Sami Ahmet, een tolk uit Bulgarije.

“We vinden het hier geweldig. We kopen alles van hier, eten, drinken, kleding.”

Bezoekers kopen van alles, van basisvoedsel, waaronder kaas, olijven en boter, en schoonmaakmiddelen tot planten en bloemen.

“We kopen wasmiddel uit Edirne, we kopen fruit. We kwamen naar de markt om zaailingen te kopen voor onze tuin. We hebben olijven, perenzaailingen en bloemen gekocht. We kopen elke keer dingen als we komen,” zei Yüksel Şerif.

De aanvoer begint vroeg in de ochtend vanwege de grote drukte overdag en de plaatselijke handelaar Onur Pektaş handelt dienovereenkomstig en richt zijn kraam vroeg op de dag in.

“Onze zaken gaan goed door het winkelen van de Bulgaren. Zij kopen meestal veel kaas, boter, cheddar, snoep en kleding,” zegt Pektaş.

Hij merkt ook op dat steeds meer bezoekers in bulk komen kopen.

“Sommigen kopen blikken en sommigen kopen groothandel. Er zijn er die kopen om in Bulgarije te verkopen, naast degenen die in hun huishoudelijke behoeften voorzien.”

Bron: Sabah