De Zurafa Straat ligt in een van Istanbuls oudste en beruchtste bordeelbuurten, die dateert uit de Ottomaanse tijd

De drie beroemde straten in de Istanbulse wijk Beyoğlu, die meer dan een eeuw lang de “bordelen van de stad” huisvestten, zullen na een twee jaar durende renovatie veranderen in een “cultuur- en kunstzone” van de metropool.

“Als de gemeente Beyoğlu, geven we een nieuwe functie aan de straten van Zürafa [Giraf], Alageyik [Damhert] en Kadem [Voet],” zei Haydar Ali Yıldız, de burgemeester van de wijk, op een persconferentie gehouden in de ruïnes van de straten op 20 december.

Het eerste bordeel in de Zürafa Straat werd geopend in het tijdperk van de Ottomaanse sultan Abdülhamit II om “de Europeanen die in Beyoğlu woonden te dienen” in de late 19e eeuw.

In het midden van de 20e eeuw waren ongeveer 120 escortes werkzaam in 18 huizen gelegen in Zürafa en de straten in de buurt.

De bordelen werden officieel gesloten met het begin van de coronavirus pandemie in maart 2020.

“Beschavingen kunnen worden bepaald met mensen, tijd en plaats. Het is onze verantwoordelijkheid om de toekomst vorm te geven door de ziel van de tijd te analyseren,” zei de burgemeester.

“Vandaag kondig ik aan dat alle huizen in de Zürafa Straat zullen veranderen in kunst- en cultuurcentra. Vanaf vandaag zullen Zürafa, Alageyik en Kadem worden gezien als een culturele zone,” voegde hij eraan toe.

Hij bedankte in het bijzonder de drie erfgenamen van de Turks-Armeense zakenvrouw Matild Manukyan, die de meeste van de 42 eigendommen in de straten bezitten, voor hun hulp aan de gemeente.

Matild Manukyan

Manukyan, geboren in 1914 en overleden in 2001, stond bekend als “bordeelbazin” en was een belastingkampioene die ongeveer 37 bordeelhuizen bezat.

Zij was ook de eigenares van zo’n 500 eigendommen, meer dan 200 taxiplaatjes en tientallen gebouwen in Istanbul.

Tijdens de pandemie namen de gemeenteambtenaren contact op met de drie erfgenamen van Manukyan, Dora, İlda en Edvin Çilingir, en vertelden het plan.

“In het kader van het Beyoğlu Cultuur Road project, zullen deze straten op een culturele manier herkenningspunten van de stad worden,” benadrukte de burgemeester.

Volgens het project zal een raad met deskundigen en eigenaars van de eigendommen in de straten worden opgericht. Deze raad zal de cultuur- en kunstzones globaal analyseren en een archeologisch plan opstellen.

De kosten van de stadsvernieuwing zullen worden gedragen door de erfgenamen van Manukyan en andere eigenaars van eigendommen. Volgens de ambtenaren hebben de drie erfgenamen “vrijwillig aanvaard om de kosten van de vernieuwing te betalen”.

Het eerste wat moet gebeuren is het ophalen van vuilnis en het schoonmaken van de straten.

Er is op dit moment nog geen officieel vernieuwingsplan, maar de burgemeester benadrukte dat in de zone cafés, boekhandels en culturele activiteitencentra zullen worden gevestigd.

Bron: Turkse media