Café Istanbul in Beverly Hills in Californië, VS, 4 november 2020. (Foto IHA)

In de rechtbank van Los Angeles is een aanklacht ingediend tegen twee Amerikaanse burgers van Armeense afkomst in verband met de aanval op een Turks restaurant in Los Angeles, in november 2020.

“Een federale grand jury in Los Angeles heeft twee mannen uit de omgeving van Los Angeles aangeklaagd wegens samenzwering en haatmisdrijven omdat ze vijf slachtoffers in een Turks familierestaurant zouden hebben aangevallen terwijl ze anti-Turkse scheldwoorden riepen, stoelen naar de slachtoffers slingerden en dreigden hen te doden,” aldus een officiële verklaring.

In de tenlastelegging werden zes aanklachten geformuleerd tegen de verdachten William Stepanyan, 23 jaar, die in hechtenis zit, en Harry Chalikyan, eveneens 23 jaar, die op 27 april werd gearresteerd.

Volgens de aanklacht zei William Stepanyan op 4 november in een telefoonbericht dat hij van plan was “op Turken te gaan jagen”, en ontmoette hij Chalikyan diezelfde dag.

Ook werd opgemerkt dat een van de aanvallers die het restaurant binnenvielen, zei: “We zijn gekomen om je te doden! We zullen je vermoorden!”

Volgens de aanklacht reden Stepanyan, Chalikyan en andere Armeense-Amerikanen vervolgens naar het restaurant van de familie, waar Stepanyan en Chalikyan het restaurant binnenstormden en de slachtoffers binnen aanvielen.

Beide verdachten, die tijdens de aanval maskers droegen, gooiden naar verluidt stoelen naar de slachtoffers terwijl ze denigrerende uitspraken deden over Turkse mensen.

Turkse afkomst

Vier van de vijf slachtoffers waren van Turkse afkomst, waaronder één persoon die het gevoel in zijn benen verloor en meerdere malen in elkaar zakte als gevolg van het letsel, aldus de aanklacht.

De mishandeling veroorzaakte meer dan $20.000 aan schade en dwong het restaurant tijdelijk te sluiten, waardoor duizenden dollars aan inkomsten verloren gingen.

Stepanyan en Chalikyan kunnen een maximale gevangenisstraf van 10 jaar krijgen voor de aanklacht wegens haatmisdrijven en vijf jaar voor de aanklacht wegens samenzwering als ze worden veroordeeld.

“De FBI voerde het onderzoek in deze zaak uit en kreeg daarbij aanzienlijke hulp van het politiebureau van Beverly Hills,” aldus de aanklacht.

Als gevolg van de Azerbeidzjaanse militaire operatie om de bezette regio Nagorno-Karabach te bevrijden in september, pleegden Armeniërs aanslagen tegen Turkse burgers in het buitenland.

Bron: Sabah

Armeense vandalen richten ravage aan in Turks restaurant