Foto: Ziya Bandırmalıoğlu

Een verdachte die terecht staat voor de buitengerechtelijke moorden op 19 mensen is neergeschoten in Kadıköy in Istanbul.

Een verdachte die terecht staat voor de buitengerechtelijke moorden op 19 mensen in de jaren ’90 werd neergeschoten in een restaurant in Istanbul’s Kadıköy, meldde Demirören News Agency op 21 december.

Ziya Bandırmalıoğlu zat eerder vast in de Susurluk-zaak van 1996. Turkije werd in dat jaar opgeschrikt door een schandaal toen een hoge politiefunctionaris en een nationalistische moordenaar en drugshandelaar om het leven kwamen bij een auto-ongeluk in de buurt van de stad Susurluk, waardoor nauwe banden tussen de regering, rechtse nationalisten en de georganiseerde misdaad aan het licht kwamen.

De voormalige politieagent voor speciale operaties Ziya Bandırmalıoğlu werd gedood toen er in het restaurant een vuurgevecht uitbrak tussen twee groepen.

Naast Bandırmalıoğlu werd ook voormalig politieagent Şahin Aslan gedood en raakten drie anderen gewond, aldus het agentschap.

Zeven mensen werden aangehouden na het incident en de politie was op zoek naar twee personen.

Bandırmalıoğlu was een van de 19 verdachten die terechtstaan in de zaak naast voormalig minister van Binnenlandse Zaken en politiechef Mehmet Ağar en voormalig inlichtingenambtenaar Korkut Eken.

De slachtoffers in de zaak zijn Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko. Tarık Ümit, Salih Aslan en Faik Candan.

De jaren ’90 waren een decennium dat werd ontsierd door buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen en diverse andere schendingen.

Ağar en Eken, twee schimmige figuren, stonden in het middelpunt van deze praktijken.

Naast de zaak van de buitengerechtelijke executies, is Bandırmalıoğlu bekend voor zijn veroordeling in de Susurluk zaak van 1996.

Het Susurluk schandaal kwam tot uitbarsting door een auto-ongeluk op 3 november 1996 in de noordwestelijke provincie Balıkesir.

Het onthulde de nauwe relatie tussen de regering, de veiligheidsdiensten en de georganiseerde misdaad gecentreerd rond Ağar.

Onder de dodelijke slachtoffers bevond zich Abdullah Çatlı, een rechtse agent van de diepe staat. In de auto zaten ook een plaatsvervanger en een politiechef.

Uit de documenten in de auto bleek dat Çatlı werd beschermd door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ağar, die de crimineel voorzag van een vals identiteitsbewijs en een pistool.

In de auto lagen ook wapens van de politie die gebruikt zouden worden bij moordaanslagen, maar die waren als “vermist” geregistreerd in de staatsinventaris, wat het schandaal nog groter maakte.

Het proces over het Susurluk-schandaal begon in 1997. Bandırmalıoğlu, die uit het politiekorps werd ontslagen, werd veroordeeld voor “opzettelijke moord” en “het vormen van een gewapende organisatie” naast andere misdrijven.

Bron: Turkse media