De Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati heeft een vraag over economische gegevens ontweken met een antwoord dat kijkers verraste.

“Kunt u in mijn ogen kijken? Wat ziet u?” vroeg Nebati. “De economie is de glinstering in de ogen,” zei hij.

De Turkse minister van Financiën en Financiën Nureddin Nebati heeft het publiek verrast toen hij op een vraag over economische gegevens antwoordde door de presentator van een show te vragen in zijn ogen te kijken.

Nebati gaf op 21 december uitleg over een plan van president Recep Tayyip Erdoğan om de deposito’s in lires te beschermen tegen verdere depreciatie toen de presentator, Gülçin Üstün Can, hem vroeg om cijfers te geven.

“Laat me de cijfers nu niet geven,” zei Nebati, voordat hij de vraag stelde. “Kunt u in mijn ogen kijken? Wat zie je?” vroeg de minister.

Schijnbaar verrast door de vraag, zei de gastheer: “Ik zie daar het geluk.” “Maar ik zou graag de cijfers horen. De economie gaat over cijfers,” zei ze.

Nebati legde vervolgens uit wat economie betekent. “De economie gaat over getallen. Het gaat om wensen, vertrouwen, stabiliteit en verwachtingen,” zei hij.

“De economie is de glinstering in de ogen,” voegde Nebati eraan toe.

Zijn opmerkingen werden belachelijk gemaakt op sociale media, waarbij gebruikers twijfelden aan het vermogen van de minister om de economie te beheren.

Erdoğan introduceerde op 20 december een reeks maatregelen die de last van een verzwakte munt naar de schatkist zouden verschuiven en Turken zouden aanmoedigen om lira’s in plaats van dollars aan te houden.

Analisten en bankiers waarschuwden dat als de opleving van de lira omslaat en de overheid de verliezen van depositohouders moet dekken, dit de inflatie verder kan aanwakkeren en zwaar op het begrotingstekort kan drukken.

Om de lasten te verdelen, zei de centrale bank op 21 december dat ze de omzetting van depositorekeningen in vreemde valuta’s in lira’s zal steunen om omgekeerde dollarisering verder aan te moedigen.

Bron: Turkse media