Het Turkse leger zal de YPG verslaan, tenzij die laatste zich terugtrekt uit het Turks-Syrische grensgebied. Dat heeft de woordvoerder van de Russische president vorige week gezegd.

Op 22 oktober bereikten de presidenten van Turkije en Rusland een akkoord in de Russische kuststad Sochi. Daarin werd overeengekomen dat de elementen van YPG/PKK verwijderd zouden worden uit de regio, evenals al hun wapens, zegt Dmitry Peskov in een interview.

Als de YPG/PKK zich niet terugtrekt, zegt Peskov, zullen de Syrische grenswachten en de Russische troepen zich afzijdig houden “en de overblijvende Koerdische formaties zijn dan overgeleverd aan de genade van het Turkse leger.”

Over de Verenigde Staten zei hij: “Nu kiezen ze ervoor om de Koerden aan de grens te laten en dwingen ze hen bijna om tegen de Turken te vechten,” in interviews met Russische persagentschappen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de YPG ook op om zich terug te trekken uit het grensgebied.

De Syrische regering zou terug de controle moeten krijgen over alle oliebronnen in het noordoosten, zei hij in een interview met RIA Novosti op 23 oktober.

Ondertussen is een konvooi van de Russische militaire politie aangekomen in de stad Ayn al-Arab (Kobane), vlakbij de Turkse grens. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten op 23 oktober.

“Op 23 oktober om 12 uur ’s middags is een konvooi van de Russische militaire politie de Eufraat overgestoken en in de richting van de Turks-Syrische grens gereden. Dat werd een dag eerder overeengekomen in het akkoord van Sochi,” aldus een verklaring van het ministerie.

Bron: Hürriyet

S.V.R.