Tsjetsjeense Kadyrov wacht op reactie Turkije over Dudayev-park

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft gezegd dat hij wacht op de reactie van Turkije over de opening van een park vernoemd naar Dzhokhar Dudayev, de leider van de Tsjetsjeense separatisten.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al gereageerd en we wachten op een reactie,” zei Kadyrov.

Ramzan Kadyrov, het hoofd van de Republiek Tsjetsjenië, heeft gezegd dat hij wacht op de reactie van Turkije over de opening van een park vernoemd naar Dzhokhar Dudayev, de leider van de Tsjetsjeense separatisten.

In een gesprek met journalisten op 26 december zei Kadyrov, die eerder Ankara had bedreigd met de oprichting van een standbeeld van de leider van de PKK Abdullah Öcalan als vergeldingsmaatregel, dat hij niet wil dat de betrekkingen met Turkije door het park verslechteren.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al gereageerd en we wachten op een reactie van Turkije,” citeerde RIA Novosti Kadyrov.

De Tsjetsjeense leider zei ook dat hij hoopt dat het Turkse leiderschap de “juiste beslissing” zal nemen.

“We houden erg veel van Turkije (…), rijke geschiedenis (…), islamitisch erfgoed (…) Daarom zouden we niet willen dat onze betrekkingen verslechteren vanwege een onbegrijpelijke situatie,” voegde Kadyrov eraan toe.

De ruzie over het park in de noordwestelijke provincie Kocaeli in Turkije duurt al een week. Kadyrov legde vorige week een harde verklaring af tegen president Recep Tayyip Erdoğan en schold Ankara uit voor het openen van een park dat naar een “terrorist” is genoemd.

De Tsjetsjeense leider drong er bij Erdoğan op aan om te bepalen of hij voorstander is van “transparante en eerlijke betrekkingen met de Russische Federatie”.

Volgens Kadyrov zijn de huidige acties van de Turkse autoriteiten een directe bedreiging voor de Turks-Russische betrekkingen, moeten ze worden opgemerkt en moeten er preventieve diplomatieke maatregelen worden genomen.

Ook Rusland heeft zijn ongenoegen over het park geuit, waarbij Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat Moskou zijn afkeuring via diplomatieke kanalen aan Ankara heeft overgebracht.

“We hebben onze Turkse collega’s via diplomatieke kanalen al laten weten dat we, op zijn zachtst gezegd, dergelijke namen in Turkse steden niet goedkeuren,” zei hij op 22 december, eraan toevoegend dat de reactie van Kadyrov op deze gebeurtenis heel verklaarbaar was.

“Dit is een zeer emotionele maar verklaarbare reactie van het hoofd van een Russische regio die verschillende oorlogen heeft doorstaan, verschillende oorlogen die werden uitgelokt, begonnen door terroristen die probeerden controle te krijgen over die Russische regio,” zei hij.

‘Tegen de geest van de bilaterale betrekkingen’

Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei op 24 december dat het vernoemen van het park naar Doedajev tegen de geest van de betrekkingen tussen Ankara en Moskou was.

“Dergelijke pogingen zijn onaanvaardbaar en vereisen zeker de meest resolute veroordeling door de hele internationale gemeenschap. We moeten hier eensgezind zijn. Ze zijn in strijd met de geest, ook van de Russisch-Turkse betrekkingen en de wederzijds voordelige samenwerking, aan de instandhouding en versterking waarvan de hoofden van onze staten zoveel aandacht besteden,” zei Zakharova tijdens een briefing.

De woordvoerster voegde eraan toe dat Rusland hoopt dat zijn signalen “door Turkije serieus zullen worden genomen.”

Bron: Turkse media