Foto: Azman zit in de rugzak bij zijn baasjes die door Anatolische stadjes trekken

Sommige mensen worden geboren met de reismicrobe, maar Hamza Mutlu en zijn vriendin Özge Kübra Mace besloten hun trektocht door Anatolië interessanter te maken door te liften. Ze zijn ook niet met z’n tweetjes, want hun kat Azman reist met hen mee in een rugzak.

De 24-jarige Mutlu en de 25-jarige Mace werken in het staatsziekenhuis Arhavi (Artvin). Ze gingen ongeveer een jaar geleden voor de eerste keer samen liftend op reis. Doordat ze het druk hadden op hun werk, was het echt moeilijk om tijd te vinden om te reizen. Toen dit hen uiteindelijk lukte, wilden ze hun kat Azman, die al sinds hij een kitten was bij hen woont, niet alleen laten. Toen ze voor het eerst op weg gingen, wilden ze Azman niet als hun huisdier zien, maar als hun metgezel. Daarom namen ze een speciale rugzak mee, en niet zijn mandje, waarin hij kon zitten.

“Om Azman gewoon te laten worden aan het reizen, namen we hem eerst mee op korte tochtjes”, vertelt Mace. “Nu nemen we hem overal mee naartoe. We zijn heel gelukkig dat we met Azman kunnen reizen. Natuurlijk krijgt hij alle aandacht van de mensen die we op straat tegenkomen. Ons leven is er gelukkiger en kleurrijker door geworden.”

Ze vertelt ook dat ze Azman een keer thuis lieten toen ze naar Cappadocië gingen. Ze vonden dat saai. “We dachten dat we meer plezier zouden hebben als we hem mee zouden nemen.” Tot nu toe heeft het dier samen met zijn eigenaars al 10.000 kilometer afgelegd. Mutlu, Mace en Azman, de goeroes van de weg, zijn al in Van, Kars, Erzurum, Giresun, Bingöl, Trabzon en Rize geweest.

Foto: Azman zit in de rugzak bij zijn baasjes die door Anatolische stadjes trekken

(Bron: Sabah)