Als tijd van staakt-het-vuren voorbij is, zal Turkse leger YPG-terroristen in gebied voor veilige zone opnieuw aanvallen

Op dinsdag liet het ministerie van defensie weten dat als het staakt-het-vuren om 22 uur afloopt, het Turkse leger actie zal ondernemen tegen elke terrorist die de soldaten tegenkomen in het gebied voor de geplande veilige zone in Noordoost-Syrië.

Deze aankondiging kwam er minder dan 10 uur voor het einde van de wapenstilstand. Op een dagelijkse briefing sprak Luitenant-Kolonel Nadide Sebnem Aktop, woordvoerster van het ministerie met reporters.

Volgens haar hebben sinds dat de Turkse operatie gepauzeerd werd, 136 voertuigen het gebied verlaten. “Onze eenheden in het gebied blijven er verkenningsmissies uitvoeren en bij wijze van veiligheidsmaatregel worden de activiteiten van de terroristen dag en nacht in de gaten gehouden met radar en UAV’s”, aldus Aktop, die benadrukte dat het leger alle afspraken van het staakt-het-vuren strikt naleeft.

Volgens haar heeft de YPG de afspraken 42 keer geschonden, waarbij het Turkse leger soms moest handelen uit zelfverdediging. “Elke schending van de afspraken wordt onmiddellijk gedeeld met de Verenigde Staten. Tijdens operatie Vredesbron zijn volgens Aktop 775 terroristen geneutraliseerd, en werd er al een gebied van zo’n 2.200 vierkante km bevrijd.

Op donderdag gingen delegaties van Turkije en de VS ermee akkoord dat de anti-terreuroperatie in Noord-Syrië voor 5 dagen gepauzeerd zou worden, en dat de terroristen van YPG tijdens die periode het gebied voor de geplande veilige zone verlaten moeten hebben.

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober lanceerde Turkije operatie Vredesbron in Noord-Syrië om de Turks-Syrische grens te beschermen, de terugkeer van Syrische vluchtelingen te vergemakkelijken en om de territoriale integriteit van Syrië te herstellen. Ankara wil het gebied ten Oosten van de Eufraat zuiveren van de PKK en de Syrische tak YPG. Het is de derde operatie over de Turks-Syrische grens met de bedoeling YPG/PKK en Daesh aan te vallen.

In een campagne van al meer dan 30 jaar, heeft de PKK, die door Turkije, de Europese unie en de VS als een terreurorganisatie wordt beschouwt, al 40.000 doden op haar geweten, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkije voelt al langer de dreiging van terroristen uit het Noord-Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat, en heeft beloofd militair te zullen ingrijpen om te verhinderen dat er een terroristische corridor zou komen.

(Bron: Sabah)