Foto: Nikol Pasjinian, leider van Armenië

In Armenië weigert Nikol Pasjinian, premier van Armenië, op te stappen, maar wil wel praten over vervroegde verkiezingen

De Armeense premier liet eerder weten dat hij bereid is om te praten over vervroegde parlementsverkiezingen, maar wil nog steeds niet ingaan op de vraag van de oppositie om op te stappen. Hij krijgt kritiek voor zijn aanpak van het Nagorno-Karabach-conflict met Azerbeidzjan.

De oppositie betoogt al weken om het ontslag van premier Nikol Pashynian te vragen. De betogingen begonnen na het vredesakkoord van 10 november, waarbij Azerbeidzjan de controle terugkreeg over grote delen van Nagorno-Karabach en omgeving.

Foto: manifestanten van de oppositie warmen zich op voor een betoging tegen premier Nikol Pashynian in Yerevan, Armenië (22 december 2020)

Dat akkoord, onder impuls van Rusland, maakte een einde aan 44 dagen van zware gevechten tussen het Armeense en het Azerbeidzjaanse leger.

Pashynian heeft het vredesakkoord verdedigd en noemde het een noodzakelijk kwaad om te vermijden dat Azerbeidzjan de hele regio Nagorno-Karabach zou heroveren.

Volgens hem wordt de vraag om zijn ontslag niet breed gedragen door de bevolking.

“Ik klamp me niet vast aan mijn premierschap, maar ik kan toch ook niet het mandaat dat ik van de kiezers kreeg zomaar naast me neerleggen,” schreef hij op Facebook.

Vervroegde verkiezingen

Pashynian voegde eraan toe dat hij bereid is om te overleggen met alle politieke partijen van het land over eventuele vervroegde verkiezingen volgend jaar.

Vrijdag blokkeerden de opposanten opnieuw een aantal straten in de Armeense hoofdstad en af en toe komt het tot confrontaties met de politie.

Grondgebied van Azerbeidzjan

Nagorno-Karabach ligt op het grondgebied van Azerbeidzjan, maar sinds de onafhankelijkheidsoorlog van 1994 stond het onder controle van etnische Armeniërs, met de steun van Armenië.

Door die oorlog kwam Nagorno-Karabach zelf en een aanzienlijk deel van de omliggende gebieden in Armeense handen.

Eind september braken er opnieuw zware gevechten los, de hevigste escalatie van het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan dat al decennia aansleept. Er vielen meer dan 5600 slachtoffers langs beide kanten.

Het nieuwe vredesakkoord bepaalt dat Armenië ook de controle over bepaalde gebieden buiten Nagorno-Karabach uit handen moet geven. Bovendien behoudt Azerbeidzjan de controle over sommige stukken van Nagorno-Karabach die het land tijdens het conflict veroverd heeft.

In Azerbeidzjan wordt het vredesverdrag beschouwd als een grote overwinning; in Armenië echter veroorzaakte het grote verontwaardiging en straatprotesten.

Bron: Sabah

S.V.R.