Foto: op dit camerabeeld zien we hoe de politie met geweld een moslima arresteert, in het bijzijn van haar kindje, omdat ze geen masker draagt in Wuppertal, Duitsland.

Er zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe een Duitse politieagent een moslima met hoofddoek handboeien aandoet en op de grond duwt, voor de ogen van haar kindje, omdat ze geen masker droeg.

Hierdoor rijzen opnieuw vragen over het harde politieoptreden tegen minderheden en de groeiende islamofobie.

De beelden werden gemaakt door omstaanders in de West-Duitse stad Wuppertal. Je ziet zeven politiemensen staan voor het gebouw waar de vrouw buiten komt na een bezoek aan de tandarts.

Twee politiemensen slaan haar in de boeien voor de ogen van haar kindje, duwen haar op de grond en drukken op haar lichaam terwijl ze om hulp roept.

Toen de politie probeerde om de omstaanders te doen stoppen met filmen, zei er één: “Je hebt het recht niet om me dit te verbieden. De telefoon is van mij. Als je wil, kan ik het nummer van mijn advocaat geven.”

Ook zie je hoe een personeelslid van de tandartsenpraktijk het hele gebeuren gadeslaat en het een misdaad noemt. Omdat de omstaanders hun ongenoegen laten blijken, maken de agenten de handboeien van de vrouw los, laten haar vrij en vertrekken alsof er niets gebeurd is.

Bekeerd tot islam

Volgens informatie van Anadolu Agency (AA) was de vrouw in kwestie geboren in Duitsland, maar had ze zich bekeerd tot de Islam. De vrouw, die uiteraard geschokt is, zou naar verluidt een klacht indienen tegen de politie.

In Duitsland neemt het racisme en de islamofobie de laatste jaren toe. Die tendens wordt versterkt door de propaganda van de neo-Nazi groepen en de extreemrechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AFD).

In Duitsland wonen 81 miljoen mensen en het land heeft de tweede grootste moslimbevolking van Europa, na Frankrijk.

Sinds 2017 worden er veel islamofobe incidenten, los van elkaar, opgetekend. Voor 2019 is er geen officieel aantal bekendgemaakt.

In 2018 waren het er 910, waaronder 18 aanslagen op moskeeën. Dat is iets minder dan in 2017, waar we 1095 gevallen hadden. Meer dan 90% daarvan wordt beschouwd als politiek gemotiveerde aanslagen van extreemrechts. Het totaal aantal gevallen is dan wel gedaald, maar het aantal incidenten met geweld tegen burgers is toegenomen, benadrukt Die Tageszeitung.

In 2017 registreerden de autoriteiten 56 dergelijke incidenten, met in totaal 38 gewonden. In 2018 was dat aantal gestegen tot 74, met 52 gewonden, waaronder twee pogingen tot moord.

In 2019 werd er om de twee dagen wel een moskee, mosliminstitutie of religieuze vertegenwoordiger geviseerd in Duitsland. Dat bleek onlangs uit een ander onderzoek van de Linkse Partij.

Blanke ultraconservatieven

Racistische incidenten tegen moslims, of immigranten in het algemeen, komen steeds meer in het nieuws. Blanke ultraconservatieven worden steeds actiever in een tijdperk waarin hun idealen, tenminste gedeeltelijk, een steeds breder publiek aanspreken.

Er bestaat geen grootschalige terroristische groepering met een racistische of islamofobe agenda, maar een aantal voorbeelden dienen blijkbaar ter inspiratie voor anderen om hen te imiteren en de wapens op te nemen.

Het tolerante politieke klimaat, onder het mom van vrije meningsuiting, heeft er mee voor gezorgd dat extreemrechtse sympathisanten steeds meer steun krijgen.

Bron: Sabah

S.V.R.