BionTech is “heel blij” dat het Turkije kan helpen, volgens medeoprichter

Het Duitse bedrijf BionTech is “heel blij” dat het Turkije kan helpen. Dat heeft de medeoprichter, van Turkse origine, zaterdag gezegd.

Onlangs heeft het bedrijf met Turkije een akkoord gesloten om nieuwe coronavaccins te leveren.

“Turkije is ons thuisland. We zijn heel blij dat we de mensen in Turkije kunnen helpen,” heeft dr. Ugur Sahin gezegd in een exclusief interview met Anadolu Agency.

Een dag eerder, op vrijdagochtend, kondigde de Turkse overheid het nieuwe akkoord aan.

“We zijn aan het onderhandelen met TUBITAK […] We zouden ook een vestiging van BionTech in Turkije willen openen,” vertelde hij aan de leden van de Turkse Raad voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek.

“We willen investeren in Turkije. Dit is de eerste keer dat we onze producten naar Turkije uitvoeren. We willen onderzoek doen in Turkije.”

“We werken al samen met professoren van verschillende universiteiten. Naast ons werk rond vaccins willen we ook kankeronderzoek doen in Turkije,” aldus Sahin.

Er is overeengekomen dat het bedrijf tegen eind dit jaar, of ten laatste begin 2021, een eerste levering zal doen van 550.000 vaccins aan Turkije.

“Tegen eind 2021 willen we 30 miljoen vaccins geleverd hebben. Tegen eind maart moeten dat er al 4,5 miljoen zijn.”

“Volgend jaar willen we, samen met Pfizer, meer dan een miljard doses produceren. Die moeten verdeeld worden over meer dan 80 landen,” zei hij nog.

Hij benadrukte ook dat de coronavaccins van andere bedrijven, die Turkije ook gebruikt, even betrouwbaar zijn.

Turkije werkt namelijk ook met de CoronaVac van het Chinese bedrijf SinoVac. Volgens Sahin heeft China net zoveel voorbereidingswerk en klinische tests gedaan als zij.

Het belangrijkste is dat Turkije aan voldoende vaccins geraakt, zegt hij. “Alle vaccins die ik tot nog toe gezien heb, werken goed en helpen.”

Neveneffecten van vaccin

Over potentiële neveneffecten zei Sahin het volgende. Tot dusver hebben al anderhalf miljoen mensen een dosis gekregen van het vaccin dat BionTech heeft ontwikkeld. Neveneffecten die kunnen optreden zijn hoofdpijn, pijn aan de arm, lichte vermoeidheid en soms koorts, maar allemaal verdwijnen ze na één of twee dagen.

Heel soms kunnen mensen die ingeënt worden een allergische reactie vertonen, zegt Sahin. Dat gebeurt altijd binnen het half uur na de vaccinatie en daarom moet er tijdens dat half uur altijd een verpleegkundige bij de persoon blijven.

“Allergie is waarschijnlijk het belangrijkste neveneffect,” aldus Sahin. Dat komt voor in één op de 50.000 gevallen.

“We moeten 70% van de bevolking kunnen vaccineren. Als we dat doel bereiken, kunnen we voor volgende winter terug naar een normaal leven,” besluit hij.

Bron: AA

S.V.R.