Turkije heeft vluchten uit zes landen stopgezet en overweegt plannen om vaccinaties volgens een strakker schema uit te voeren om de Delta-variant van COVID-19 tegen te gaan, nu het land zich opmaakt om later deze week over te gaan naar een nieuwe fase van normalisatie.

Vluchten uit Bangladesh, Brazilië, Zuid-Afrika, India, Nepal en Sri Lanka zijn tot nader order opgeschort, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken op 28 juni in een richtlijn bekend, waarbij het zei dat het verloop van de pandemie in sommige landen een recente escalatie vertoonde als gevolg van de nieuwe varianten van het COVID-19-virus.

Personen die vanuit een ander land in Turkije aankomen nadat zij in de afgelopen 14 dagen in een van deze landen zijn geweest, moeten een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen overleggen die in de afgelopen 72 uur is uitgevoerd.

Zij zullen ook gedurende 14 dagen in quarantaine worden geplaatst op door de plaatselijke gouverneurs te bepalen plaatsen.

De circulaire van het ministerie voegde daaraan toe dat passagiers die in Turkije aankomen uit het V.K., Iran, Egypte en Singapore een negatief COVID-19 testresultaat moeten hebben dat in de laatste drie dagen is verkregen.

Van de mensen die uit andere landen naar Turkije komen, zullen degenen die een document kunnen overleggen waaruit blijkt dat in de laatste 14 dagen een virusvaccin is toegediend of dat in de laatste zes maanden COVID-19 is genezen, geen testresultaat hoeven te hebben of in quarantaine moeten worden geplaatst.

Vorige week zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca dat in totaal 134 gevallen van de Delta-variant, die voor het eerst in India werd ontdekt, in 16 provincies van Turkije waren bevestigd en dat nog geen gevallen van de Delta Plus-variant waren ontdekt.

Snellere vaccinaties

In het licht van de wereldwijde toename van het aantal gevallen van de Delta-variant overweegt Turkije ook om de vaccinaties tegen het virus te versnellen.

Volgens de plannen zal de tweede dosis COVID-19 vier weken na de eerste worden toegediend om de nieuwe variant op een veel doeltreffender manier te bestrijden.

Momenteel worden twee doses met een tussenpoos van zes tot acht weken toegediend.

Bovendien verwachten de ambtenaren dat de vaccinatiecampagne tijdens de zomer aan kracht zal inboeten omdat de mensen dan naar vakantieoorden en naar hun geboortestad reizen.

Vanaf volgende week kan het door Rusland ontwikkelde vaccin Sputnik V volgens ambtenaren aan mensen in Turkije worden aangeboden. Turkije gebruikt tot nu toe de vaccins die zijn ontwikkeld door het Chinese bedrijf Sinovac en Pfizer/BioNTech.

Bron: Turkse media