3 mensen aangehouden vanwege nepinterview waarin burgemeester İmamoğlu onder vuur werd genomen

In de Zuidelijke provincie Mersin werden in de avond van 25 april 3 mannen aangehouden omdat ze een nepinterview hadden verspreid waarin ze Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanboel, onder vuur hadden genomen.

Dat gebeurde na een klacht van de gemeente Istanboel en van de provinciale organisatie van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). De politie in Mersin startte een onderzoek naar de beelden van het nepinterview dat gemaakt werd door Mahmut Dölek, Ömer Tuncel en Emrah Toraman.

Eerder had burgemeester İmamoğlu gezegd dat hij 100 ton citroenen zou kopen van producenten die zwaar getroffen zijn door de gevolgen van de coronapandemie, en dat hij die citroenen zou uitdelen aan de mensen die het nodig hebben.

Cameraman Mahmut Dölek

Dat zette de 3 ertoe aan om een nepinterview te verspreiden, waarin Tuncel, die zich voordoet als een landbouwer, İmamoğlu ervan beschuldigt de citroenen alleen te kopen bij mensen die zijn Republikeinse Volkspartij (CHP) steunen, en niet bij andere producenten.

Tijdens het nepinterview zien we ook Dölek, zogenaamd een plaatselijke journalist, die Tuncel vraagt om onder meer de nadruk te leggen op İmamoğlu’s relatie met boeren die de belangrijkste oppositiepartij steunen. Toraman maakte de beelden en verspreidde het filmpje op sociale media.

Er werden huiszoekingen verricht bij de 3 mannen. Hun telefoons werden in beslag genomen voor verder onderzoek. Dölek probeerde zich te verdedigen door te zeggen dat het interview als grapje bedoeld was. “Het was niet de bedoeling dat dit op sociale media verspreid geraakte”, vertelde hij.

Dit is niet de eerste keer dat İmamoğlu te maken kreeg met valse beschuldigingen. De laatste keer was tijdens de begindagen van de pandemie, toen regeringsgezinde trollen een smeercampagne tegen de burgemeester lanceerden.

Op Twitter werden toen beelden verspreid van overvolle bussen in het Europese deel van Istanboel. Daarmee werd de gemeente ervan beschuldigd dat ze zich niet hield aan de regels voor sociale afstand. Daarop deelde de gemeente digitale gegevens waaruit bleek dat de bussen in Istanboel helemaal niet meer vol waren.

K.L.

(Bron: Hurriyet)