Foto: een Turkse drone van het type Bayraktar

De machtsbalans in Libië is sinds begin dit jaar “radicaal omgeslagen” ten gunste van de Nationale Overgangsregering (GNA). Volgens de Franse krant Le Monde komt dat doordat Turkije, een bondgenoot van de GNA, een nieuw type drone is gaan gebruiken.

Volgens een artikel op de website van de krant, geschreven door Frédéric Bobin, en waarin ook Wolfram Lacher werd geciteerd, een onderzoeker aan het Instituut voor Internationale Politiek en Veiligheid in Berlijn, is dat duidelijk te zien aan het recente geweld rond de Libische hoofdstad Tripoli.

Daarbij blijkt volgens Bobin duidelijk dat de overheidstroepen het overwicht hebben op de troepen van de gepensioneerde generaal-majoor Khalifa Haftar. De krant schrijft dat overwicht toe aan de toegenomen Turkse inmenging aan de zijde van de GNA, en dan vooral de inzet van nieuwere en meer gesofistikeerde drones.

Khalifa Haftar

Volgens Lacher heeft die omslag ook te maken met de controle van het luchtruim. Eerder werd het luchtruim gecontroleerd door troepen van Haftar, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. Intussen installeerden Turkije en de GNA luchtafweersystemen rond Tripoli, zodat vijandige toestellen niet meer tot in de hoofdstad en Misrata konden geraken. Daar komen dan nu ook de nieuwe Turkse drones bij.

Volgens Le Monde is het geweld rond Tripoli ook niet verminderd als gevolg van de coronapandemie, ook al riep de internationale gemeenschap op om alle geweld te stoppen om het virus beter te bestrijden. De Franse krant citeerde een bron binnen de Verenigde Naties die het geweld veroordeelde. Door het geweld zouden gezondheidswerkers belemmerd worden bij het uitvoeren van hun taak wat voor een situatie zou kunnen zorgen die elk moment kan ontploffen. Volgens diezelfde bron zouden bij de gevechten officieel al 1 doden en 48 gewonden zijn gevallen, maar er is ook een gebrek aan degelijke gezondheidszorg.

Opmerkelijk is dat de GNA er op 20 april in geslaagd is om 6 steden en 2 strategische punten te veroveren op de militie van Haftar. Dit gebeurde in het kader van de operatie Vredesstorm, die op 26 maart van start ging en een reactie was op aanvallen van Haftar om Tripoli in handen te krijgen. Het gaat onder meer om de steden Sabratha en Sorman. Daardoor heeft de GNA nu de controle over de gehele Westkust tot aan de grens met Tunesië.

K.L.

(Bron: Middle East Monitor)