Turkije is een belangrijke geopolitieke speler en zijn invloed breidt zich uit naar Afrika, zei Josep Borrell, hoofd van het EU-buitenlandsbeleid, tijdens een panel op het Antalya Diplomacy Forum.

En hij voegde eraan toe dat Brussel de samenwerking met Turkije moet versterken nu de oorlog in Oekraïne voortduurt.

De topdiplomaat van de EU woonde het forum bij en had enkele bilaterale ontmoetingen, onder meer met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op 12 maart.

“Dit conflict heeft de rol van Turkije naar voren geschoven. Het heeft ons ook laten zien dat we onze relatie met Turkije moeten versterken, als partner en als kandidaat-lidstaat,” zei Borrell in het weekend in Antalya in een interview met de particuliere omroep NTV.

De wereld en Europa worden uitgedaagd door de Russische agressie tegen Oekraïne en deze uitdagingen worden met de dag groter, zei hij, eraan toevoegend:

“Al deze problemen raken ons allemaal, de lidstaten, de NAVO en ook Turkije als het op één na grootste leger van de NAVO. We moeten onze banden met Turkije aanhalen, en daarom ben ik hier”.

De topdiplomaat van de EU bedankte Turkije ook voor zijn bemiddeling tussen Rusland en Oekraïne, wier ministers van Buitenlandse Zaken voor het eerst sinds het begin van de oorlog op 24 februari bijeenkwamen.

Op de vraag of Turkije zich bij de EU moet aansluiten om sancties tegen Rusland in te stellen, zei Borrell dat alle landen een zeer gevoelig beleid voeren en benadrukte hij dat de landen moeten proberen de agressie te stoppen en te voorkomen dat het gewapende conflict overslaat.

Op de vraag hoe Turkije bij de nieuwe strategische planning van de EU zal worden betrokken, wees Borrell erop dat de banden met Turkije na een moeilijke periode van drie jaar aan het verbeteren zijn.

“De banden worden nu beter. Vanuit Europees perspectief is Turkije er nog steeds. Maar er zijn nog steeds problemen met sommige lidstaten,” zei hij.

Turkije is zonder twijfel een geopolitieke speler in de regio, en zijn invloed breidt zich uit naar verschillende regio’s, stelde Borrell, die zei: “Turkije is nu een belangrijke speler in Afrika. Het is een belangrijke speler in plaatsen als Somalië, en zeker Libië.

“Turkije is een kandidaat-lidstaat, maar je moet de problemen oplossen. Het belang van Turkije is nu nog groter”, voegde de hoge vertegenwoordiger eraan toe.

Bron: Hürriyet