Afghanistan's waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi (L) en Khairullah Khairkhwa, waarnemend minister van Cultuur en Informatie (R) op het Antalya Diplomacy Forum, Antalya, Turkije, 11 maart 2022

Na maanden van onderhandelingen over de exploitatie van de internationale luchthaven Kaboel Hamid Karzai nadat de Taliban de controle over het land hadden overgenomen, heeft de waarnemende regering gezegd dat binnenkort een akkoord met Turkije en Qatar kan worden verwacht.

Tegen de Turkse media zei Khairullah Khairkhwa, de waarnemend minister van Cultuur en Informatie van de Taliban:

“Turkije en Qatar en de Afghaanse regering zijn een akkoord genaderd, dus hopelijk zal het in de nabije toekomst worden afgerond”.

Gevraagd naar de onderhandelingen over de exploitatie van de luchthaven van Kabul met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), gaf hij aan dat momenteel Doha en Ankara samen de eerste keus is.

“De prioriteit en de voorkeur is Turkije en Qatar,” zei hij, onderstrepend dat alleen als er iets misgaat dan een ander land zou worden overwogen.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu had eerder aangegeven dat Turkije, Qatar en de VAE de luchthaven mogelijk ook trilateraal zouden kunnen exploiteren.

In antwoord op een vraag van Daily Sabah tijdens een persconferentie ter evaluatie van het jaar 2021, zei Çavuşoğlu:

“Voordat de Taliban de macht overnamen, leidden we de militaire vleugel van de luchthaven van Kabul in het kader van de NAVO. Het civiele deel werd geleid door een bedrijf uit de VAE.”

Turkije heeft samengewerkt met Qatar om de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad te heropenen voor internationale reizen.

Nadat de Taliban de controle over het land hadden overgenomen, bood Turkije technische en veiligheidsbijstand aan om de luchthaven van Kabul operationeel te maken.

Het openhouden van de luchthaven nadat buitenlandse troepen de controle hadden overgedragen, is van vitaal belang om Afghanistan met de wereld te verbinden en een ononderbroken aanvoer van hulpgoederen voor distributie in stand te houden.

De Turkse regering heeft de recente gebeurtenissen in Afghanistan pragmatisch benaderd. Ankara onderstreepte dat er in Afghanistan nieuwe realiteiten zijn ontstaan en verklaarde dat het dienovereenkomstig verder zal gaan en de communicatie met alle betrokken leiders open zal houden.

NAVO-lid Turkije heeft zijn ambassade in Afghanistan gehandhaafd nadat westerse landen zich na de machtsovername door de Taliban hadden teruggetrokken, en heeft er bij die landen op aangedrongen hun betrokkenheid te intensiveren.

Binnen tien dagen in augustus hadden de Taliban aangekondigd dat zij het grootste deel van Afghanistan onder controle hadden, tegelijk met de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het land na 20 jaar militaire aanwezigheid.

Kort na de terugtrekking van de troepen begonnen technische teams uit Turkije en Qatar te werken om de luchthaven weer operationeel te krijgen.

Bron: Sabah