Het parlement van Turkije heeft op 5 oktober ingestemd met de mobilisatie van Turkse soldaten naar Qatar om de veiligheid te helpen handhaven tijdens het wereldkampioenschap voetbal van volgende maand.

Met handopsteking keurden de wetgevers een motie goed om gedurende zes maanden een onbepaald aantal troepen naar het Golfland te sturen.

Fikri Işık, regerend AKP-wetgever en voormalig Turks minister van Defensie, zei dat de inzet 250 manschappen en een korvet-klasse marineschip zal omvatten.

De troepen komen bovenop de ongeveer 3.000 oproerpolitieagenten die Turkije naar Qatar zou sturen om de veiligheid tijdens de internationale voetbalcompetitie te versterken.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft het parlement om toestemming voor het inzetten van de troepen gevraagd en in de vorige week ingediende motie uitgelegd dat de Turkse soldaten zich bij andere troepen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Pakistan zouden voegen.

De troepen zouden worden ingezet tegen “diverse bedreigingen en met name terrorisme” in Qatar, dat tijdens de maandlange wedstrijd meer dan 1 miljoen bezoekers verwacht te ontvangen, aldus de Turkse leider.

Turkije heeft nauwe banden met Qatar opgebouwd en er een militaire basis gevestigd.

Wetgevers van Erdogans Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling en haar nationalistische bondgenoten leverden de stemmen om de motie aan te nemen.

Eerder dit jaar kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat Turkije 3.250 Turkse politieagenten naar Qatar zou sturen. Onder hen bevinden zich 100 speciale politieagenten en 50 explosievendeskundigen.

Bron: Hürriyet