Een foto genomen op 16 december 2016 toont de Eurasia-tunnel in Istanbul nadat deze voor het eerst is opengesteld voor voertuigen

De Turkse mededingingsautoriteit heeft maandag de weg vrijgemaakt voor Qatar Investment Authority om een groot aandeel in de Avrasya-tunnel van Istanbul te kopen.

Zij verklaarde dat zij geen macht had over de verkoop en dat deze daarom doorgang zal vinden.

De Avraysa – of Eurasia – tunnel loopt onder de Bosporus zeestraat door en verbindt de Europese en Aziatische kant van de stad.

Het was de eerste 5,4 kilometer lange tweedaagse wegtunnel ter wereld toen hij in 2016 werd geopend.

SK Gas Ltd, een belangrijke olieleverancier in Zuid-Korea, zei in juni dat het van plan was zijn volledige belang van 36,49 procent in het in Singapore geregistreerde SK Holdco Pte Ltd, dat de wegtunnel exploiteert, te verkopen voor 111 miljoen dollar.

SK Gas – dat zijn belang in 2015 kocht voor 25 miljoen dollar – zei toen dat het de verkoop binnen een jaar zou afronden met QH Oil Investments, een dochteronderneming van de Qatar Investment Authority.

Strategische partners

Turkije en Qatar zijn strategische partners waarvan de samenwerking is uitgebreid sinds de Golfcrisis in 2017, toen Ankara zijn militaire aanwezigheid opvoerde om Doha te beschermen tegen een mogelijke staatsgreep.

In juni van dat jaar verbraken Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte de banden met Doha en legden zij een blokkade op die duurde tot in januari 2021 een verzoeningsakkoord werd ondertekend.

Eind 2020 sloot Qatar investeringsovereenkomsten met Ankara ter waarde van miljarden dollars, terwijl de economie van zijn bondgenoot onder een valutacrisis leed.

De aanzienlijke investeringen van Qatar in Turkije variëren van kabeltelevisieplatform Digiturk tot Finansbank, de beurs van Istanbul tot het winkelcentrum Istinye Park.

Suat Sari, lid van de Turkse nationalistische oppositiepartij IYI, zei dat de regering langzaam en in stilte alles wat Turkije heeft aan de Arabieren verkoopt.

“Het is onderdeel van de stille invasie”, tweette hij, verwijzend naar een ultranationalistische korte film waarin wordt beweerd dat Turkije binnen enkele decennia door Arabieren zou worden beheerst.

Sari beweerde ook dat de Qatariërs andere Turkse projecten met een goed rendement kunnen kopen.

De Turkse minister van Transport Adil Karaismailoglu zei dinsdag dat de Avrasya-tunnel op 8 september een record heeft gebroken, toen meer dan 65.000 voertuigen er gebruik van maakten om de Bosporus over te steken.

Bron: Turkse media