Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu spreekt tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei dat Ankara een internationaal pact uitvoert over de doorvaart van de marine naar de Zwarte Zee.

“Turkije zal alle bepalingen van het Verdrag van Montreux op transparante wijze uitvoeren”, zei de minister in een live-interview met de zender CNN Türk.

Krachtens het Verdrag van Montreux van 1936 heeft NAVO-lid Turkije zeggenschap over de Bosporus en de Dardanellen, die de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden.

Het pact geeft Ankara de bevoegdheid om de doorvaart van oorlogsschepen te regelen en de zeestraten af te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen in oorlogstijd en wanneer het land wordt bedreigd.

Turkije noemde de invasie van Rusland in Oekraïne eerder op zondag een “oorlog” in een retorische verschuiving die de weg vrijmaakte voor de stap.

Ankara werkt nauw samen met Rusland op het gebied van defensie en energie, maar heeft ook geavanceerde drones verkocht aan Oekraïne en een overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke productie van nog meer drones, tot woede van Moskou.

Turkse functionarissen merkten op dat het land de territoriale integriteit en de eenheid van Oekraïne zal blijven steunen.

Beleid van Rusland

Turkije is tegen het Russische beleid in Syrië en Libië, tegen de annexatie van de Krim in 2014 en tegen de erkenning van twee Georgische regio’s in 2008.

Hij zei ook dat Turkije verheugd was over het besluit van Oekraïne en Rusland om elkaar maandag te ontmoeten.

Oekraïne stemde zondag in met vredesbesprekingen met Rusland, ook al woedden er gevechten in belangrijke steden en wierp president Vladimir Poetin het vooruitzicht op een nucleaire escalatie met het Westen op.

Delegaties van beide landen zullen elkaar ontmoeten aan de Oekraïens-Wit-Russische grens, zei het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de geplande besprekingen aan de grens, aldus de verklaring.

Evacuatie

Hij merkte op dat Turkije er ook naar streeft om de veilige evacuatie van ongeveer 6.600 Turkse burgers in Oekraïne te verzekeren.

De Turkse onderdanen begonnen zondagochtend over land aan te komen nadat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken hun evacuatie via Roemenië en Bulgarije had geregeld vanwege de sluiting van het Oekraïense luchtruim na de aanvallen van Rusland op Oekraïne.

De geëvacueerde Turkse onderdanen zijn Turkije binnengekomen via de noordwestelijke Hamzabeyli-grenspoort aan de Turks-Bulgaarse grens en zullen per bus naar Istanbul worden overgebracht.

Bron: Sabah