Oorlog Rusland-Oekraïne: "Eerste beelden ooit" tonen Turkse drone die Russische troepen aanvalt

Oekraïense militaire video lijkt Bayraktar TB2 drone te tonen die Russische troepen in Kherson-regio bombardeert

Het Oekraïense leger heeft zondag een video gepubliceerd waarop naar eigen zeggen een Turkse bewapende drone te zien is die aanvallen uitvoert op Russische troepen.

De luchtopnames van de Bayraktar TB2 drone van Turkse makelij die wordt ingezet in de strijd van Oekraïne tegen de Russische invasie lijken de allereerste beelden te zijn van een TB2 in actie.

In de video, die werd gepubliceerd op de Facebook-pagina van de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, werd beschreven dat de aanval plaatsvond in “Chornobayivka, Kherson regio”, in het zuiden van Oekraïne. Het bijschrift luidde “welkom in de hel!”.

Een Twitter-gebruiker beweerde dat hij de locatie van de video, die op grote schaal werd gedeeld, had geolocaliseerd en identificeerde als de internationale luchthaven van Kherson.

Nieuwswebsite Visegrad24 meldde dat het nieuws kwam “op de 2e verjaardag van de Russische aanval op Baylun in Syrië waarbij 34 Turkse soldaten om het leven kwamen”.

De Turkse ambassade in Oekraïne beschreef de aanval op Twitter als “wraak” voor de Bajlun aanval, en voegde eraan toe: “Er bestaat zoiets als goddelijke gerechtigheid.”

“Nooit een roos zonder een doorn,” schreef de ambassade in een van de tweets. “Russische indringers moeten Bayraktar TB2’s verdragen.”

De ambassade noemde de aanval “goddelijke gerechtigheid” voor een Russische luchtaanval die 34 Turkse soldaten doodde in Syrië op deze datum twee jaar geleden.

Oekraïne begon in 2019 zendingen van de in Turkije vervaardigde drones te ontvangen en heeft hun krachtige camera’s gebruikt om het slagveld te bekijken en artillerieaanvallen met laser te corrigeren.

De TB2 kan 24 uur in de lucht blijven, met een hoogteniveau van ongeveer 25.000 voet. Een piloot op afstand kan de drone vanaf een afstand van 185 mijl besturen, als het weer het toelaat.

Kiev zegt dat het Turkse drones heeft gebruikt om de Russische invasietroepen aan te vallen.

Zaterdag zei de Oekraïense ambassade in Turkije dat Oekraïense troepen een Russisch militair konvooi in de zuidelijke stad Kherson hadden aangevallen met TB2 drones. Bij het bericht was een video gevoegd waarop de nasleep van de aanval te zien zou zijn.

Overeenkomsten

Eerder deze maand ondertekenden Oekraïne en Turkije een reeks overeenkomsten, waaronder een overeenkomst die de productiecapaciteit van de Turkse drone-maker Baykar in Oekraïne zou uitbreiden.

De drones van Baykar werden vorig jaar ingezet in de oorlog van Kiev tegen de door Rusland gesteunde separatisten in de oostelijke Donbas-regio.

“[De] defensie-industrie en de luchtvaart zijn de belangrijkste drijvende krachten achter ons strategisch partnerschap,” vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky destijds aan verslaggevers.

“Baykar zal zijn productie van onbemande luchtvaartuigen in Oekraïne uitbreiden, en Oekraïne zal zijn defensiecapaciteiten versterken met deze nieuwe technologieën en banen.”

Na de ondertekening van de overeenkomst herhaalde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die een nauwe maar soms gespannen relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin, de steun van Ankara voor de territoriale integriteit van Oekraïne.

Bron: Sabah