De Russische president Vladimir Poetin tijdens een trainingssessie met leden van het Russische nationale judoteam in Sotsji, Rusland

De Internationale Judo Federatie (IJF) heeft de Russische president Vladimir Poetin geschorst als erevoorzitter vanwege de Russische invasie in Oekraïne, zo maakte het bestuurslichaam van de sport zondag bekend.

Het conflict is een vierde dag ingegaan nu Moskou zijn troepen opdracht heeft gegeven “vanuit alle richtingen” op te rukken in Oekraïne, terwijl het Westen zaterdag laat heeft gereageerd met sancties die de Russische banksector trachten lam te leggen.

Oekraïense functionarissen zeiden dat 198 burgers, waaronder drie kinderen, zijn gedood sinds de Russische inval begin donderdag.

“In het licht van de aanhoudende oorlog in Oekraïne kondigt de Internationale Judo Federatie de schorsing aan van de status van Vladimir Poetin als Erevoorzitter en Ambassadeur van de Internationale Judo Federatie”, aldus de verklaring van de IJF.

Poetin, een volleerd judoka die in 2014 een achtste dan behaalde – een van de hoogste niveaus in de sport, is sinds 2008 erevoorzitter.

IJF-voorzitter Marius Vizer prees hem al in 2014 als “de perfecte ambassadeur voor onze sport.”

Poetin heeft veel gezegd over zijn voorliefde voor fit blijven met judo en ijshockey.

Sportieve straffen

De schorsing van Poetin volgt op een reeks van sportieve straffen voor Rusland.

De UEFA, de Europese voetbalbond, heeft Sint-Petersburg de Champions League-finale van 28 mei – de meest prestigieuze clubcompetitie – ontzegd en de Formule 1 heeft de Grand Prix van Rusland, die voor 25 september op het programma staat, afgelast.

Polen, Zweden en Tsjechië hebben gezegd dat ze niet tegen Rusland zullen spelen in de play-offs van het wereldkampioenschap voetbal in 2022, samen met de Zweedse regering, in de hoop hun 27 partners in de Europese Unie over te halen een algeheel sportverbod in te stellen.

Dit houdt ook in dat Russische atleten niet mogen deelnemen aan wedstrijden op het grondgebied van de Europese Unie.

Bron: Sabah