Ongeveer 56% van het Franse publiek beschouwt Turkije als een vijand, terwijl slechts 9% het als een bondgenoot ziet, aldus een enquête.

Terwijl Italië, Duitsland en Spanje worden beschouwd als bondgenoten voor Frankrijk, beschouwt 53% van de ondervraagden de Verenigde Staten als bondgenoot en 40% het Verenigd Koninkrijk en Japan als bondgenoten, aldus de enquête van Harris Interactive.

Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Rusland, Saoedi-Arabië, China, Mali en Turkije worden beschouwd als bedreigingen voor Frankrijk, aldus de enquête.

De spanningen tussen Frankrijk en Turkije zijn de laatste jaren opgelopen en Ankara heeft herhaaldelijk degens uitgewisseld met Parijs over zijn beleid inzake Syrië, Libië, het oostelijke Middellandse Zeegebied en andere kwesties.

Een nieuwe wet die door de Franse regering werd ingevoerd en die werd bekritiseerd omdat hij anti-moslim zou zijn, heeft ook de woede van Ankara opgewekt, waarbij president Recep Tayyip Erdoğan Frankrijk beschuldigde van islamofobie.

Erdoğan had gezegd dat Macron “zich mentaal moest laten nakijken’ en de hoop uitgesproken dat Frankrijk Macron zo snel mogelijk zou “lozen”.

Turkije beschuldigde de Franse regering er ook van verenigingen te tolereren die gelieerd zijn aan sommige terroristische groeperingen die al jaren openlijk in het land opereren, en nalatig te zijn in het bestraffen van degenen die geweld plegen tegen de Turkse gemeenschap op grond van de vrijheid van demonstratie en meningsuiting.

Bron: Sabah