De politie pakte woensdag een veteraan terrorist op die deel uitmaakt van het Revolutionair Volksbevrijdingsleger. De man is onder andere mede verantwoordelijk voor de gewapende propaganda arm van de terroristische groepering. De actie in Istanbul werd gecoördineerd vanuit de Turkse geheime dienst (MIT).

Volgens de rapporten identificeerde de plaatselijke politie het adres van de terrorist. Zijn (de man wordt in de rapporten enkel geïdentificeerd met de initialen G.S.)  woonplaats zou zich bebonden hebben in het Maltepe district van Istanbul aan de Aziatische zijde van de stad.

Eenzelfde soort inval

Naast de man zelf vond men nog 2 wapens, 32 kogels, 2 paswoord beveiligde laptops en 4 paspoort beveiligde geheugenkaarten.

Terzelfdertijd voerde de politie eenzelfde soort inval uit in het Sultangazi district. Men slaagde er echter niet in de doelpersonen te identificeren en vast te nemen.

Ernstige bedreiging

De DHKP-C wordt, alhoewel deze niet zo sterk aanwezig is in Turkije dan sommige andere terroristische groeperingen (zoals de PKK), wordt door de Turkse regering nog steeds beschouwd als een ernstige bedreiging voor de staatsveiligheid. De beweging werd gesticht in 1978, de groep was het sterkst en vooral actief tijdens de Koude Oorlog. Alhoewel de groepering gedurende tijd amper activiteit vertoonde pikte de activiteit recent weer op.

Zelfmoordaanslag op de ambassade

De groep was onder andere verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara in 2013. In 2015 openden twee DHKP-C leden het vuur op het Consulaat van de V.S., deze keer in Istanbul. De verdachten vluchtten toen de politie het vuur op hen opende.

Verantwoordelijkheid

De DHKP-C claimde ook de verantwoordelijkheid voor de niet-dodelijke raketaanvallen gericht op het hoofdkwartier van de Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (AK partij), het Turkse nationale hoofdkwartier van de Turkse politie en een gebouw van justitie in Ankara, allemaal in het jaar 2013.

Sabah