De leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) Kemal Kılıçdaroğlu heeft president Recep Tayyip Erdoğan uitgedaagd voor een televisiedebat te midden een vurige uitwisseling van woorden nadat Erdoğan Kılıçdaroğlu’s prestaties als voorzitter van de Administratie voor Sociale Zekerheid (SSK) bekritiseerde.

 “Erdoğan, als je de moed en het charisma hebt zoals je claimt, kom en confronteer mij. Ik zal je laten zien wat charisma is. Waarom spreek je niet face-to-face met mij?”,zei Kılıçdaroğlu in de noordwestelijke provincie Tekirdağ eerder deze week op 17 november.

Het faillissement van de SSK

De uitdaging van de CHP-voorzitter komt er nadat de president hem beschuldigde van het faillissement van de SSK tijdens zijn tijd als voorzitter ervan in de jaren 90.

 “Een leger van inspecteurs heeft die 10 jaren al onderzocht. Ze konden geen aanwijzingen van corruptie vinden voor zo weinig als 0.05 lira,” zei Kılıçdaroğlu op 16 november.

Hoe komt dat?

 “In het jaar dat ik ontslag nam, was er een deficit van 2,3 miljard lira. Vandaag is er een deficit van 21 miljard lira. Hoe komt dat?” voegde hij toe.

Erdoğan repliceerde Kılıçdaroğlu door te zeggen dat 2 miljard lira toen hetzelfde waard is als 40 miljard lira vandaag wanneer men rekening houdt met inflatie.

 “Geloof Kılıçdaroğlu niet wanneer hij claimt een openbare accountant te zijn. Hij weet niet het eerste ding over accountancy… Was hij verantwoordelijk voor het bankroet van het systeem of niet?” zei Erdoğan op 17 november.

Televisiedebat

De CHP-leider reageerde fel op Erdoğans commentaar en daagde de president uit om te debatteren over de materie in een televisiedebat.

 “Als je het lef hebt, zit voor mij en laten we praten,” zei Kılıçdaroğlu.

Belastingparadijzen

Hij bekritiseerde ook Erdoğans kinderen voor “het gebruiken van offshore rekeningen in belastingparadijzen.”

 “Geliefde Erdoğan, hebben je kinderen miljoenen dollars naar belastingparadijzen gestuurd of niet? Ik weet heel goed dat ze het hebben gedaan, maar ik wil dat hij het zelf toegeeft. Politici moeten niet denken over hun eigen zakken, ze moeten denken over het volk. Een eerlijke en honorabele politicus denkt over het volk. Ik kan rekening afleggen over elke cent die ik heb,” zei hij.

Hurriyet