Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) bijt van zich af in verband met de kritiek op zijn aanpak van de relschoppers in Brussel. Hij zegt nu dat hij eind oktober een ‘pro-PKK manifestatie’ in Brussel had verboden.

Bij RTL-TVI suggereert hij dat ook in Antwerpen niet alles rimpelloos is verlopen tijdens de relletjes in de Brederodewijk. Meer nog: hij zegt dat hij de Antwerpse autoriteiten vooraf had ingelicht dat er een risico op provocatie bestond vanuit ‘Koerdische zijde’.

Een maand geleden waren er relletjes in Antwerpen in verband met een evenement met Koerden”, zei de burgemeester.

“Als burgemeester van Brussel had ik een betoging verboden en heb ik de Antwerpse autoriteiten gewaarschuwd dat er een risico op provocatie en een serieus risico op incidenten was.”

De burgemeester laat nu weten dat hij eind oktober een bijeenkomst van Koerden in Brussel had verboden. In het kader van de campagne “Free Ocalan” zou er een bus naar Brussel komen, maar dat mocht van niet van de burgemeester.

Nu zegt hij dat hij de stad Antwerpen heeft geïnformeerd, maar dat die niet voor een soortgelijk verbod heeft gekozen. Op 27 oktober zijn er in de omgeving van de Antwerpse Brederodestraat rellen uitgebroken toen de bewuste terreurbus daar passeerde.

De redactie, GVA