Links: he Da Vinci Code (2006) Rechts: De Da Vinci Code (boek)

“De Da Vinci Code”, de roman van de bestverkopende auteur Dan Brown, werd niet toegelaten in de Silivri Gevangenis in Istanbul nadat autoriteiten het boek “ongunstig” vonden. Dat verklaart een afgevaardigde van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij).

Tegen de krant BirGün vertelt CHP-afgevaardigde Barış Yarkadaş dat hij werd geïnformeerd over de maatregel door naasten van een gevangene die zijn straf uitzit in de gevangenis.

Niet toegelaten

 “Het feit dat Dan Browns boek niet wordt toegelaten in de gevangenis is een volledig willekeurige maatregel. Als we gerechtigheid en de wet niet tegen dergelijke willekeur beschermen, kunnen we nog meer dergelijke zaken tegenkomen”, zei Yarkadaş.

Niet meenemen

 “Het bestuur in de Silivri Gevangenis vertelde de familie van de gevangene dat ze het boek ‘De Da Vinci Code’ niet naar binnen zouden meenemen. Ik denk dat ze nerveus werden nadat ze het woord code zagen in het boek, want er is geen andere verklaring daarvoor. Immers, waarom zouden ze het boek niet aanvaarden? Ik denk dat Dan Brown het antwoord op deze vraag kan vinden door naar Turkije te komen, want een decoder zoals Dan Brown is noodzakelijk om te begrijpen wat er hier gebeurt,” zei hij.

Naar Istanbul

 “In zijn boek Inferno stuurde Dan Brown de protagonist naar Istanbul. Hij kan nu een nieuw boek van zijn serie uitbrengen over Istanbul en de titel als ‘De Silivri Code’ gebruiken,” zei Yarkadaş.

De CHP-afgevaardigde voegde ook toe dat hij een parlementaire vraag gesteld heeft aan de Minister van Justitie Abdulhamit Gül over de kwestie.

Fictieve link

 “Het betrokken boek is uitgegeven door Altın Kitap. Het gevangenisbestuur heeft gezegd dat ze geen boeken uitgegeven door Altın Kitap binnen de gevangenis toelaten. Ik denk dat ze een fictieve link hebben verzonnen tussen Altın Kitap en Altın Nesil [Gouden Generatie] van FETÖ [Fethullahistische Terreurorganisatie]. Het is een perfect voorbeeld van paranoia en loslating van logica.”

Hurriyet