De bloemenhoning uit de Turkse provincie Hakkari heeft veel meer antimicrobiële capaciteiten vergeleken met de wereldbekende Manukahoning uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De Manuka-honing is populair vanwege zijn smaak en hoge antibacteriële werking. De prijs van deze honing ging sinds 2012 bijna drie keer over de kop. Een kilo is tegenwoordig bijna 100 euro waard.

Sevgi Kolaylı, een chemieprofessor aan de Karadeniz Technische Universiteit in Trabzon, zegt dat haar nieuw onderzoek aan het licht bracht dat meerdere soorten honing uit verschillende delen van Turkije veel hogere antimicrobiële activiteiten toonden vergeleken met Manukahoning.

Kolaylıs onderzoek legde bloot dat antimicrobiële activiteiten, die honing tegen bacteriën zoals antibiotica doen werken, beduidend hoger liggen in bloemenhoning uit de Turkse provincie Hakkari dan in Manukahoning.

Meerdere soorten Turkse kastanjehoning en eikenhoning toonden ook hogere antibacteriële eigenschappen zei Kolaylı.

De professor zei ook dat Turkije enkel China en Argentinië voor haar moet laten gaan als het beste honingproducerend land in de wereld.

 “Antioxidanten zijn rijker in donkergekleurde honing, terwijl antimicrobiële activiteiten hoger zijn in lichtergekleurde honing,” legde de professor uit, en voegde toe dat Turkije rijke honing van beide spectra huisvest.

Sabah