Meer van Sat in ‘Alpen van Yüksekova’ wil toeristische trekpleister worden

Het bestuur van het district Yüksekova, in de zuidoostelijke provincie Hakkari, wil van het meer van Sat een toeristische trekpleister maken.

Het gaat om een gletsjermeer in het Cilo-gebergte, dat ook weleens de ‘Alpen van Yüksekova’ genoemd wordt. De regio werd recent gezuiverd van de PKK.

In Yüksekova werden de voorbije jaren een reeks operaties uitgevoerd tegen de PKK, die Ankara beschouwt als een terreurgroep.

Nu wordt de regio als veilig beschouwd, en door het natuurschoon, de kleurrijke bloemen en de zuivere lucht hoopt men veel toeristen aan te trekken.

Het meer van Sat

“De regio heeft een potentieel voor natuurtoerisme. Vroeger kwamen er niet veel mensen uit vrees voor terroristische activiteiten. Maar nu kan iedereen komen om dit natuurschoon te bewonderen.”

Dat zegt districtsgouverneur Osman Doğramacı in een interview met het regeringsgezinde Anadolu Agency.

“Ik hoop dat de mensen die nu graag naar de Zwitserse Alpen gaan, in de toekomst ook naar Yüksekova zullen komen,” zegt Doğramacı.

Verder hoopt hij dat de 3500 meter hoge berg Cilo een toeristische trekpleister wordt voor natuurliefhebbers van over de hele wereld.

In de buurt van het meer ligt het dorp İkiyaka Sat er verlaten bij. Het werd geëvacueerd in 1995, op het hoogtepunt van de strijd tussen de regering en de PKK. Vijfentwintig jaar later beginnen de vroegere bewoners naar hun huizen terug te keren.

“Mijn wens is dat de terreur in de regio ophoudt. We hebben geen veiligheidsprobleem meer. We moeten deze schoonheid beschermen,” zegt Naif Çelik, één van de teruggekeerde dorpsbewoners.

“In 1995 moesten we weg uit het dorp en tot nu toe konden we nog niet terugkomen. Dit is de eerste keer in jaren dat we dit plateau terugzien,” zegt Nizametin Donat, een andere dorpsbewoner.

Bron: Hürriyet

S.V.R.