Eind juli was het bijna oorlog tussen Griekenland en Turkije. Turkse oorlogsschepen waren al onderweg naar het Europese land. Reden? De twee landen ruziën over gaswinning in zee.

Ankara heeft het zoeken naar gas en olie in de buurt van een klein Grieks eiland tijdelijk stopgezet. De spanningen tussen Turkije en Griekenland liepen hoog op.

Het eiland is Grieks, maar ligt twee kilometer uit de kust van Turkije. Beide landen vinden dat de zeebodem in deze regio in de Egeïsche Zee van hen is.

Het eiland Megisti, of Kastellorizo, dat in het Turks Meis wordt genoemd, behoort tot een groepje eilanden voor de kust van Turkije in het oostelijkste deel van Griekenland. Het piepkleine eilandje is zo’n drie bij drie kilometer en telt nog geen vijfhonderd inwoners.

Griekenland bracht marineschepen in hogere staat van paraatheid vanwege de Turkse activiteiten. Turkije stuurde een schip naar een plek op 180 kilometer afstand van het Griekse eiland. Turkije wacht nu de uitkomst af van gesprekken met Griekenland voordat het verdergaat met zoeken.

Bron: Hurriyet