Als je je troepen niet weg houdt uit Libië, zal er een gewapende reactie komen. Dat kreeg Turks president Recep Tayyip Erdoğan zondag te horen.

De waarschuwing kwam van de zelfverklaarde generaal Khalifa Haftar, de militaire man in het oosten, wiens Libisch Nationaal Leger (LNA) strijdt tegen de Regering van Nationale Eenheid (GNA) in Tripoli, met aan het hoofd Fayez Al-Sarraj.

Erdoğan heeft huurlingen overgebracht vanuit Syrië als versterking voor de GNA, naast artillerie en zware wapens. Daardoor is het conflict in zijn voordeel omgeslagen.

In een toespraak ter gelegenheid van het Offerfeest beschuldigde hij Erdoğan ervan dat hij “naar Libië komt op zoek naar de erfenis van zijn voorouders.”

Geen genade

“Onze boodschap is: we zullen de erfenis van je voorouders omzetten in kogels. Voor Turkse soldaten in Libië is er “geen genade, want ze verdienen geen genade.”

De Libiërs zullen een Turkse bezetting nooit aanvaarden en nooit opnieuw gekoloniseerd worden, aldus Haftar.

De zelfverklaarde krijgsheer Haftar fulmineert steeds sterker tegen Turkije. Dat zegt Samuel Ramani, onderzoeker aan de Britse universiteit van Oxford, in een interview met Arab News.

“Hij benadrukt echt dat het niet enkel gaat om een oorlog tegen extremisme of tegen terroristische milities die banden hebben met de GNA, maar om een strijd voor de soevereiniteit van Libië en tegen de Turkse hegemonie.”

Haftar deed die uitspraken na een woordenwisseling tussen Turks minister van Defensie Hulusi Akar en Anwar Gargash, minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, die Haftar steunen.

“Abu Dhabi doet zijn ding in Libië, net als in Syrië. Daar nemen we allemaal nota van. Op het geschikte moment en op het geschikte tijdstip zullen we de rekening vereffenen,” had Akar gezegd.

“We moeten Abu Dhabi vragen waar die vijandigheid, waar die intenties, waar die jaloezie vandaan komt.”

Gargash reageerde door Turkije te waarschuwen zich niet te mengen in Arabische zaken. “Kolonialistische illusies behoren tot de archieven van de geschiedenis. Bedreigingen uiten, dat werkt niet in de relaties tussen staten,” aldus Gargash.

Bron: AN

S.V.R.