Foto: een wilde geit beklimt een rots, Van, 14 september 2020.

Anti-terreuroperaties in de bergen van de Zuidoostelijke en Oost-Turkse provincies hebben enkele interessante bijwerkingen. De bevolking wordt er bewust van gemaakt hoe belangrijk natuurbescherming is, en de populatie wilde geiten doet het er goed.

In de provincies Van en Hakkari had de geitenpopulatie eerder zwaar te leiden als gevolg van roekeloze jagers en van PKK-terroristen. Daardoor werden veel dieren gedwongen de bergen te verlaten en veiligere oorden op te zoeken.

Op de bergen Cilo, Ikiyaka, Sümbül en Reşko in Hakkari, en de berg Pagan in Van neemt de populatie nu zienderogen toe. De dieren zijn steeds vaker te zien terwijl ze in de naburige valleien en richting menselijke nederzettingen afdalen om voedsel te zoeken.

Professor Lokman Arslan is verbonden aan de Yüzüncü Yıl-universiteit in Van en baat een opvangcentrum voor wilde dieren uit. Ook hij merkt op hoe de dieren in het gebied het goed doen.

“Elk levend wezen heeft voedsel en een veilige omgeving nodig. Voor de dieren zijn de afwezigheid van industrie, de ongerepte natuur en de weinige menselijke bevolking in dit gebied ideaal”, vertelde hij op 14 september aan Anadolu Agency.

Wilde geiten zijn inheems op de Turkse hooglanden. Hun habitat bevindt zich op een gemiddelde hoogte van 1.700 meter. Volgens Arslan helpt het ook dat de bevolking zich er meer van bewust is hoe belangrijk het is de geiten te beschermen. “We kunnen ondertussen weer hele kuddes geiten aantreffen.”

K.L.

(Bron: Sabah)