Planeet Venus

Een team van internationale onderzoekers heeft indicaties gevonden dat er mogelijk leven is op Venus. In de atmosfeer van Venus is fosfine gevonden, een gas dat op onze planeet door bacteriën wordt geproduceerd. 

Dat zou dus kunnen betekenen dat er zich ook bacteriën of andere micro-organismen in de atmosfeer van de planeet bevinden. De wetenschappers beklemtonen wel dat er nog geen echte verklaring is en dat er meer experimenten nodig zijn.

Een internationaal team van wetenschappers heeft in de wolken van Venus het zeldzame molecuul fosfine gemeten. Dat gas, ook wel fosforwaterstof genoemd, ontstaat door toedoen van microbes die gedijen in omgevingen zonder zuurstof.

Andere bron voor fosfine

De wetenschappers hebben ook gekeken of er misschien een andere bron voor de fosfine kan zijn. Bliksem en vulkanen kunnen bijvoorbeeld kleine hoeveelheden fosfine creëren. Maar in de dampkring van Venus zit 10.000 keer zo veel fosfine als zulke bronnen ooit zouden kunnen maken, rekende het team uit.

Mogelijk teken van leven

Onomstotelijk bewijs voor leven op Venus is de ontdekking nog niet, benadrukken de onderzoekers. Ze spreken van een ‘mogelijk teken van leven’ waarvoor geen plausibele andere verklaring is.

Voor de bevestiging van buitenaards leven is nog veel meer research nodig. De beste manier om zekerheid te krijgen, is door een ruimtesonde naar de planeet te sturen. Die zou misschien materiaal voor onderzoek kunnen terugbrengen naar onze planeet.

Onderzoekers zoeken al langer naar leven buiten onze planeet, maar de planeet Venus werd nooit gezien als een echt serieuze kandidaat.

Met een gemiddelde temperatuur van bijna 500 graden is het de heetste planeet in ons zonnestelsel. De luchtdruk op het oppervlak is 92 keer zo hoog als die op aarde en in de lucht hangen ondoordringbare wolken van zwavelzuur.

Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar Venus, de Romeinse godin van de liefde. Vanaf Aarde gezien is Venus op de zon en de maan na het helderste object aan de hemel.

Bron: Twitter