Foto: Mike Pompeo tijdens een persconferentie

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo riep eerder deze week op om een diplomatiek einde te vinden voor de crisis in de Oostelijke Middellandse zee, en drukte daarbij ook zijn diepe bezorgdheid uit over de Turkse acties in het gebied.

“Alle betrokken landen moeten hun onenigheden over regionale veiligheid, maritieme grenzen en vermeende fossiele brandstofvoorraden uitpraten”, liet hij weten tijdens een ontmoeting met de Cypriotische president Nicos Anastasiades in Nicosia, Cyprus.

“De verhoogde militaire spanningen helpen alleen die gene die verdeeldheid binnen de NAVO willen.”

Foto: Mike Pompeo en nicos Anastasiades tijdens een persconferentie voor het presidentiële paleis in Nicosia, 12 september 2020.

Turkije voert booractiviteit uit in wateren die naast door Turkije, ook door Griekenland en Grieks-Cyprus geclaimd worden. Beide landen protesteren dan ook fel tegen deze activiteiten. Met Griekenland heeft Turkije geen maritieme afspraken, en met Grieks-Cyprus zijn er in het geheel geen diplomatieke relaties.

“De Turkse activiteiten stemmen ons droevig. Cyprus heeft het recht om alle grondstoffen in haar territoriale wateren te ontginnen”, aldus Pompeo.

Grieksgezinde staatsgreep

Na een Grieksgezinde staatsgreep in 1974 werd het eiland Cyprus opgedeeld in een Griekstalig en een Turkstalig deel. Turkije viel het eiland binnen om “de Turkse minderheid te beschermen”.

De Griekstalige overheid vertegenwoordigt het hele eiland in de EU, hoewel ze op het eiland zelf alleen de controle heeft over het Zuidelijke deel.

Het Turkse deel, de TRNC, wordt alleen erkend door Ankara. In 1987 verbeterden de VS hun betrekkingen met Nicosia en lieten ze na 33 jaar opnieuw toe dat er niet-dodelijke wapens op het eiland kwamen. Deze verbeterde relaties lokten een boze reactie uit vanuit Turkije.

Pompeo en Anastasiades praatten ook over mogelijke Russische witwaspraktijken via Cyprus (wat Nicosia herhaaldelijk ontkent) en over de Russische marine die het eiland geregeld bezoekt.

“Wij weten dat de Russische schepen geen humanitaire missie in Syrië uitvoeren als ze aanmeren in Cypriotische havens. We hopen dan ook dat de president onze bezorgdheden kan aanhoren.”

K.L.

(Bron: Reuters)