İlyas Haliloğlu

Een AKP lid dat eerder had gezegd dat aardbevingen gebeurden mensen “niet dankbaar waren voor Erdoğan,” is benoemd tot adviseur van het Turkse Ruimtevaart Agentschap.

İlyas Haliloğlu, lid van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), is benoemd tot adviseur van het Turkse Ruimteagentschap, meldde het dagblad Birgün op 27 januari.

Haliloğlu had eerder de oorzaak van naschokken in de nasleep van een aardbeving in de oostelijke provincie Van op 21 september 2013 in verband gebracht met mensen “die niet dankbaar zijn voor [president Recep Tayyip Erdoğan.”

Haliloğlu heeft een graad in “groenteteelttechnieken” en economie.

Hij was kandidaat voor het burgemeesterschap van Erciş voor de regerende AKP in 2014 en voor een parlementszetel in 2015. Hij was eerder ook adviseur van een AKP-wetgever.

De benoeming van Haliloğlu bij het Turkse ruimteagentschap werd ondertekend door de minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank.

Nadat de benoeming tot een wijdverspreide reactie had geleid, gaf het Turkse ruimteagentschap op 27 januari een verklaring uit waarin het zei dat Haliloğlu niet verantwoordelijk zal zijn voor de behandeling van “technische” kwesties, maar eerder voor “administratieve werkzaamheden”.

Het agentschap beschreef de kritiek op de benoeming als “onopzettelijk” en stelde dat het naar buiten brengen van het nieuws “probeerde om de instelling te beschadigen”.

De regering richtte het Turkse ruimteagentschap in 2018 op, met het oog op het worden van een topspeler in de wereldwijde ruimtevaarttechnologie.

Het agentschap heeft momenteel geen eigen gebouw en is ondergebracht bij de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK).

Bron: Turkse media