Russische president

Het Kremlin kondigde op 27 januari aan dat Poetin de uitnodiging van Erdoğan om Turkije te bezoeken heeft aanvaard zodra de COVID-19 pandemie en de agenda’s van beide leiders het toelaten.

Intussen zei Erdoğan op 26 januari ook dat de Israëlische president Isaac Herzog Turkije vóór midden februari zal bezoeken.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de uitnodiging van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdoğan voor een bezoek aan Turkije aanvaard, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, op 27 januari.

De ontmoeting zal plaatsvinden wanneer de pandemische situatie van COVID-19 en de agenda’s van de twee leiders het toelaten, vertelde Peskov aan verslaggevers tijdens een dagelijkse briefing in Moskou.

“President Poetin heeft deze uitnodiging dankbaar aanvaard. En zij kwamen overeen dat zodra a) de epidemiologische situatie en b) de agenda’s het toelaten, hij zeker gebruik zal maken van deze uitnodiging,” zei Peskov.

Peskov merkte op dat er als gevolg van de pandemie “een zekere pauze” is geweest in het houden van vergaderingen van de intergouvernementele commissie en de Samenwerkingsraad op hoog niveau, die door de twee presidenten wordt geleid.

Het onderwerp werd verschillende keren besproken tijdens recente presidentiële contacten, en Erdoğan zei dat hij bereid was om al deze evenementen in Turkije te organiseren, zei Peskov.

Israëlische Herzog bezoekt Turkije volgende maand

Intussen kondigde Erdoğan op 26 januari ook aan dat de Israëlische president Isaac Herzog Turkije vóór midden februari zal bezoeken en dat een nieuwe bladzijde zal worden geopend in de gespannen bilaterale betrekkingen.

Turkije en Israël hebben gesprekken gevoerd om de banden aan te halen over een mogelijk aardgaspijpleidingproject tussen beide landen.

Dit project van 1.900 km zou aanvankelijk naar verwachting 10 miljard kubieke meter gas per jaar kunnen vervoeren en zou een alternatief zijn om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas.

Maar het blijft onduidelijk of het project ooit doorgang zal vinden.

Bron: Turkse media