Recep Tayyip Erdoğan en Sezen Aksu

President Recep Tayyip Erdoğan heeft verklaard dat hij het gemunt had op de legendarische zanger Sezen Aksu, toen hij vorige week dreigde “de tongen af te snijden” van degenen die Adam en Eva belasteren.

Erdoğan ging ook in op de recente arrestatie van journaliste Sedef Kabaş, en beloofde dat “alles wat de wet voorschrijft zal worden gedaan” nadat ze in de gevangenis was gezet op beschuldiging van “belediging van de president”.

In een interview met de omroep NTV op 26 januari, heeft president Recep Tayyip Erdoğan het gehad over zijn eerdere opmerkingen tegen de legendarische zanger Sezen Aksu.

Erdoğan beweerde dat hij zich niet tot Aksu richtte toen hij vorige week zei: “Niemand kan onze profeet Adam belasteren. Het is onze plicht om die tongen af te snijden. Niemands tong kan deze woorden tegen onze moeder Eva zeggen.”

Hij zei dat Aksu een belangrijke muzikant is en dat zijn eerdere woorden niet voor specifiek één persoon waren, maar voor al diegenen die heilige figuren lasteren.

“Ten eerste, de adressaat van mijn toespraak was niet Sezen Aksu. Sezen Aksu is een belangrijke naam in de Turkse muziek. Met haar liederen is zij een artieste die een vertolkster is geworden van de emoties van ons volk,” zei hij.

Gebruikers van sociale media wezen erop dat Erdoğan een stap terug deed van zijn eerdere woorden omdat het nog steeds een kwestie van nieuwsgierigheid is naar wie de president verwees met zijn dreigende opmerkingen.

De afgelopen twee weken was Aksu het mikpunt van islamistische groeperingen, die dicht bij de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) staan, over haar lied waarin ze zegt: “Zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam.

Erdoğan geeft burgemeester van Istanbul de schuld

Ook de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, stond op de agenda van Erdoğan.

Erdoğan beweerde dat de schuld van de gemeente is toegenomen omdat er sprake was van “incompetentie” in het bestuur.

De president gaf İmamoğlu de schuld van de problemen die zich de afgelopen week voordeden tijdens de hevige sneeuwval in de megastad. “We kunnen ons Istanbul niet aan zijn lot overlaten”, zei Erdoğan.

De hevige sneeuwval veroorzaakte deze week chaos in Istanbul, aangezien de vliegoperaties op de luchthaven van Istanbul werden opgeschort en privévoertuigen tijdelijk werden geweerd uit het verkeer.

Bron: Turkse media