Een krachtige sneeuwstorm die de grootste stad van Turkije lamlegde, is het onderwerp geworden van een verhit politiek debat.

Waarbij ambtenaren van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, ervan beschuldigen dat hij niet naar behoren op de crisis heeft gereageerd.

Duizenden mensen waren gestrand op de wegen in de stad met een bevolking van meer dan 15 miljoen, vliegtuigen werden aan de grond gehouden, en particuliere auto’s – zij het kortstondig – en motorkoeriers werden uit het verkeer geweerd.

Imamoğlu, van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), kreeg te maken met tegenreacties nadat hij op het hoogtepunt van de sneeuwstorm in een visrestaurant was gesignaleerd.

“De nodige voorzorgsmaatregelen werden niet genomen en de verantwoordelijken voor deze mislukking zijn duidelijk…Dit is een complete incompetentie,” zei president Recep Tayyip Erdoğan in een interview op de private omroep NTV op 26 januari over de situatie in Istanbul.

De president zei dat toen hij burgemeester was in Istanbul, hij de klok rond werkte in het crisiscentrum wanneer dergelijke rampen zich voordeden, in een kritiek gericht aan İmamoğlu.

“Wat er in de stad is gebeurd, gaat veel verder dan zwakte in bestuurlijke capaciteit. Blijkbaar waren er geen gecoördineerde inspanningen,” zei Ömer Çelik, woordvoerder van de AKP.

Bülent Turan, de plaatsvervangende fractievoorzitter van de AKP, merkte op dat ambtenaren al dagen van tevoren waarschuwingen hadden gegeven over de sneeuwstorm.

“Maar nadat de sneeuwstorm was losgebarsten, veranderde de megastad in een megadorp”, schamperde Turan.

Geconfronteerd met de kritiek, zei İmamoğlu eerder dat het normaal voor hem was om een of twee uur pauze te nemen, waarbij hij opmerkte dat zijn assistenten dienst hadden.

De burgemeester merkte op dat hij dineerde met de Britse ambassadeur in Ankara Dominick Chilcott, die naar Istanbul reisde voor dit evenement dat al dagen geleden was gepland.

“Het zou onrealistisch zijn te denken dat zo’n grote stad geen problemen zou hebben tijdens een sneeuwstorm. Ik bied mijn verontschuldigingen aan onze inwoners aan die eronder geleden hebben,” zei hij.

Ondertussen verdedigde CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu op 25 januari İmamoğlu en burgemeester Mansur Yavaş van Ankara op Twitter door te beweren dat ze te maken hebben met een lastercampagne.

Bron: Hürriyet