Ali Khamenei (Hoogste leider van Iran) en Erdogan

De Turkse industrie is getroffen door stroomuitval als gevolg van de energiecrisis tussen Iran en Turkije, meldt Financial Times woensdag.

Volgens het bericht heeft de Turkse regering gezegd dat zij deze week drie dagen lang stroomonderbrekingen zou opleggen aan zware industriële gebruikers.

Vorige week werd door Turkse media aangekondigd dat de gasstroom van Iran naar Turkije was gestopt als gevolg van een technisch probleem.

Iran heeft Turkije donderdag meegedeeld dat de gastoevoer gedurende 10 dagen zal worden onderbroken wegens een technische storing.

Interessant is dat de technische storing zich voordoet op een moment dat het gasverbruik in Turkije een piek bereikt als gevolg van het kouder dan normale weer. Tegelijkertijd is Erdoğan de confrontatie aangegaan met Rusland inzake de Oekraïne-kwestie.

Volgens het bericht van FT behoorde de Turkse autofabrikant tot degenen die een stopzetting van de productie aankondigden.

Tofas, de Turkse autofabrikant die gedeeltelijk in handen is van Fiat Chrysler en Renault, heeft zijn productie gedurende 15 dagen stilgelegd als gevolg van de gasonderbreking in het land.

Deze energiecrisis dreigt belangrijke productiesectoren te treffen, waaronder de automobielindustrie, de staalindustrie en de textielindustrie.

Anderzijds heeft de staatsimporteur van gas in Turkije, BOTAS, een vrijstelling aangekondigd voor bedrijven die cruciale goederen produceren, waaronder geneesmiddelen, melk en vleesproducten.

Turkije is bijna volledig afhankelijk van ingevoerd gas uit Rusland, Azerbeidzjan en Iran.

Volgens de laatste officiële gegevens voorzag Iran alleen al in 16 procent van de Turkse aardgasbehoefte in de eerste 10 maanden van 2021.

Bron: Turkse media