De zwarte honing van de bijen op de berg Ida

We kennen allemaal de honing met de typische gouden kleur, en de zoete smaak. Honing is een van de beste producten die de natuur voor ons heeft, maar de bijen in het Kazgebergte, uit de Griekse mythologie bekend als de berg van Ida, maken een speciale honing die zwart is van kleur. Deze Turkse Dennenhoning won recent een prijs op de achtste honingwedstrijd in de Verenigde Staten.

Afbeelding: producenten van honing op de berg Ida halen op het einde van de zomer hun oogst binnen

De honing werd gedurende anderhalf jaar onderzocht door professor Abdurrahim Koçyigit van de universiteit Bezmialem Waqf en 9 collega’s. Uit het onderzoek zou blijken dat deze honing kankercellen in het lichaam kan opsporen en daardoor gebruikt zou kunnen worden bij de genezing van de meeste types van kanker.

Kaz Mountain, Arıtaşı, Edremit/Balıkesir, Turkey

Deze wonderhoning wordt door de bijen uit de zuurstofrijke uitlopers van de berg van Ida geproduceerd uit de pollen van de Turkse den, de kastanjeboom en van andere soorten die endemisch zijn in Turkije. In het gebied zijn 32 plantensoorten endemisch en die zouden de zwarte honing de eigenschappen geven die nu bestudeerd zijn. De bijen beginnen in juni met de productie van de honing. Tijdens de zomer gaan ze ermee door. Imkers beginnen de honing in september te oogsten.

De ‘Turkse’ zwarte honing

De zwarte honing kan geconsumeerd worden zoals andere honing, of kan gebruikt worden om een extra smaakje toe te voegen aan bijvoorbeeld drankjes. Experten raden aan om er elke dag een lepeltje van te nemen om te kunnen genieten van de geneeskrachtige eigenschappen.

Bron: Sabah

EXTRA