Een bermbom, geplaatst door de terreurgroep PKK, heeft een Deens onderdaan gedood die in Noord-Irak aan het fietsen was, zo heeft de regionale regering van (KRG) vrijdag gezegd.

Volgens een verklaring van de politie in de regio Dohuk is Torbjorn Methmann omgekomen bij een explosie op donderdag.

De politie zei dat Methmann en zijn metgezel, William Karlsson, ook een Deens staatsburger, aan het fietsen waren in de KRG-regio toen Methmann’s fiets de bermbom raakte.

Het tweetal was op weg naar de stad Amedi, een populaire toeristische attractie in het gebied dat bekend staat om zijn archeologische vindplaatsen. In de verklaring werd ook gezegd dat de terreurgroep PKK achter de bomaanslag zat.

Iraakse functionarissen waren niet bereikbaar voor commentaar en de verklaring bevatte geen bewijs om die bewering te staven. Irak ligt bezaaid met landmijnen en niet-ontplofte munitie die zijn overgebleven na jaren van conflict.

De autoriteiten in Denemarken bevestigden dat een Deens burger in Noord-Irak was omgekomen, maar zeiden verder niets.

Fietstochten zijn niet erg gebruikelijk in het gebied, vanwege de onverharde wegen en de gebrekkige infrastructuur.

De Iraakse autoriteiten hebben de afgelopen jaren geprobeerd het land open te stellen voor toerisme en de federale regering in Bagdad biedt toeristen bij aankomst een visum aan.

Het door de KRG bestuurde noorden, dat als veiliger en stabieler dan de rest van Irak wordt beschouwd, ontvangt doorgaans meer toeristen.

Noord-Irak staat bekend als de locatie van veel PKK-terroristische schuilplaatsen en bases van waaruit zij aanslagen plegen in Turkije. Het Turkse leger voert regelmatig grensoverschrijdende operaties uit in Noord-Irak.

Turkije benadrukt al lang dat het terroristische dreigingen tegen zijn nationale veiligheid niet zal tolereren en heeft de Iraakse functionarissen opgeroepen de nodige stappen te ondernemen om de terroristische groepering uit te schakelen.

Ankara heeft er eerder op gewezen dat, indien de verwachte stappen niet worden ondernomen, het niet zal terugdeinzen voor het aanpakken van terroristische dreigingen.

Sinds haar oprichting in 1984 is de PKK – die door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk geweest voor de dood van meer dan 40.000 mensen in Turkije, waaronder vrouwen, kinderen en zuigelingen.

800 dorpen

In een verklaring op 27 februari 2021 benadrukte premier Masoud Barzani van de KRG dat de autoriteiten 800 dorpen niet konden herbouwen vanwege de PKK, en voegde eraan toe dat zij de aanwezigheid van de terreurgroep in de regio niet zouden tolereren.

De terreurgroep PKK blijft de veiligheid van de burgers en de veiligheidstroepen van de KRG in Noord-Irak bedreigen sinds zij in 1983 in de regio wortel heeft geschoten.

Het Turkse leger heeft de terreurorganisatie PKK sinds 2019 een zware slag toegebracht met haar operaties in Noord-Irak langs de Turkse grens.

Bron: Sabah