De Taliban hebben zaterdag een van de strengste beperkingen opgelegd aan Afghaanse vrouwen sinds zij de macht hebben gegrepen, door hen te verplichten in het openbaar de alles bedekkende burqa te dragen.

De militanten hebben in augustus vorig jaar de macht in het land heroverd en beloofden een zachter bewind dan hun laatste periode tussen 1996 en 2001, die door mensenrechtenschendingen werd gedomineerd.

Maar ze hebben al een hele reeks beperkingen opgelegd aan vrouwen – ze mogen niet meer werken bij de overheid, geen middelbaar onderwijs volgen en niet alleen reizen buiten hun stad of Afghanistan.

Zaterdag kondigde de hoogste leider van Afghanistan en hoofd van de Taliban, Hibatullah Akhundzada, een strikte kledingcode aan voor vrouwen wanneer zij zich in het openbaar begeven.

“Zij moeten een chadori (burqa van top tot teen) dragen omdat dit traditioneel en respectvol is,” aldus een decreet in zijn naam dat door de Taliban-autoriteiten tijdens een ceremonie in Kabul werd bekendgemaakt.

“Vrouwen die niet te oud of te jong zijn, moeten hun gezicht bedekken, behalve hun ogen, volgens de sharia-richtlijnen, om provocatie te voorkomen bij ontmoetingen met mannen die geen mahram (volwassen naaste mannelijke verwanten) zijn”, aldus het decreet.

Verwacht werd dat het decreet tot een golf van veroordelingen in het buitenland zou leiden. Velen in de internationale gemeenschap willen dat humanitaire hulp voor Afghanistan en erkenning van de Taliban-regering gekoppeld worden aan het herstel van de rechten van de vrouw.

Akhundzada’s decreet zei ook dat als vrouwen geen belangrijk werk buiten de deur hebben het “beter is dat zij thuis blijven”.

Tijdens hun eerste bewind hadden de Taliban de burqa voor vrouwen verplicht gesteld.

Sinds hun terugkeer naar de macht heeft hun gevreesde ministerie voor de bevordering van deugdzaamheid en preventie van ondeugd verschillende “richtlijnen” uitgevaardigd over wat vrouwen moeten dragen, maar het decreet van zaterdag was het eerste nationale bevel van die strekking.

De hardlijnige islamisten veroorzaakten in maart een internationale verontwaardiging toen zij de sluiting van middelbare meisjesscholen bevolen, enkele uren nadat zij voor het eerst sinds hun machtsovername weer open waren gegaan.

Ambtenaren hebben het verbod nooit gerechtvaardigd, afgezien van de opmerking dat het onderwijs aan meisjes volgens “islamitische beginselen” moet verlopen.

Dat verbod werd ook uitgevaardigd door Akhundzada, volgens verschillende Taliban-functionarissen.

Parken

Vrouwen hebben ook het bevel gekregen om parken in de hoofdstad te bezoeken op andere dagen dan mannen.

Sommige Afghaanse vrouwen hebben zich aanvankelijk krachtig verzet door kleine demonstraties en protesten te houden waarbij zij het recht op onderwijs en werk opeisten.

In het zeer conservatieve en patriarchale Afghanistan dragen veel vrouwen in plattelandsgebieden reeds de burqa.

Bron: Belgische media