De populaire regeringsgezinde Turkse geestelijke Ahmet Mahmut Ünlü heeft aanhangers van de Volkspartij (HDP) veroordeeld en opgeroepen hun het Turkse staatsburgerschap te ontnemen.

In een video die vrijdag op zijn YouTube-kanaal werd geplaatst, riep de geestelijke, ook bekend als Cübbeli Ahmet Hoca, op tot de vernietiging van de HDP, terwijl hij God smeekte om de groep “te vervloeken” en niet toe te staan dat ze bij de volgende verkiezingen de parlementaire drempel zouden overschrijden.

“Tenzij u het staatsburgerschap intrekt van degenen die voor de HDP stemmen en daarmee PKK-terroristen steunen, zult u niet in staat zijn om de soevereiniteit van de natie te verkrijgen of afscheiding te voorkomen”, zei de 57-jarige geestelijke.

De Turkse regering is de afgelopen jaren harder opgetreden tegen de HDP, die zij ervan beschuldigt sympathieën te koesteren voor en te handelen in het belang van de PKK, die door de Verenigde Staten en de Europese Unie is aangemerkt als terroristische organisatie. De HDP ontkent de beschuldigingen.

“Moge God alle ongeluk over hen (de HDP) uitstorten,” zei Ünlü verder. “Ze werken voor Joden…”

Honderden HDP-politici, onder wie de voormalige covoorzitters van de partij Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ, zitten al enkele jaren achter de tralies op beschuldiging van terrorisme.

De PKK-gezinde HDP wordt met sluiting bedreigd als onderdeel van een aanklacht, die er ook op is gericht honderden partijleden te verbieden een politieke functie uit te oefenen op grond van terreurgerelateerde aanklachten.

Ünlü is een van Turkije’s meest opvallende predikers en heeft de krantenkoppen gehaald met zijn uitgebreide kennis van de Koran, die hij op een onverbloemde en humoristische manier brengt.

Bron: Turkse media