Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van de Turkse megastad Istanboel die lid is van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft op grote schaal verontwaardiging geoogst van sociale mediagebruikers.

Wellicht vanwege de keuze om de regeringsgezinde journalist Nagehan Alçı deel te laten nemen aan een reis naar de Zwarte Zee tijdens de Eid al Fitr-vakantie.

Turkse sociale media explodeerden woensdag met veroordelingen van de burgemeester, toen een foto geplaatst op Twitter İmamoğlu toonde in een tourbus met verschillende pro-regerings journalisten, waaronder voormalig hoofdredacteur van Hürriyet krant Ertuğrul Özkök en HaberTürk columnist en televisiepersoonlijkheid Alçı.

“Zelfs als de tijden veranderen, zullen Nagehan en haar soortgenoten een draai van 180 graden maken en hun plaats vinden. En ik vermoed dat de tijden niet zozeer zullen veranderen, maar om hun as zullen draaien,” zei journalist Erk Acarer in een tweet.

“Deze foto en de verklaring die daarna kwam zijn slechts het voor gek zetten van Ekrem İmamoğlu’s aanhangers. Er zijn mensen in dit land die naar de gevangenis zijn gegaan terwijl ze jullie verdedigden tegen personen met een duister verleden zoals Nagehan Alçı,” tweette Mete Duringa, CHP’s voormalige jeugdafdelingsbestuurder in de Zwarte Zee provincie Trabzon. Duringa nam ontslag uit zijn functie op verzoek van zijn partij.

İmamoğlu reageerde op de kritiek door te zeggen dat het hem “helemaal niets” kon schelen. De burgemeester zei vrijdag tijdens een herdenkingsbijeenkomst:

“Er kunnen mensen zijn die (mij) willen opofferen voor één foto … Er kunnen er zijn die hebben toegegeven aan hun kortstondige ambities … En onder hen kunnen er zijn die zich niet bewust zijn wiens zaak ze helpen, evenals degenen die het wel weten en het toch doen. Voor je broer hier, deze komen en gaan. Ik geef er helemaal niets om.”

Eerder op de dag vertelde İmamoğlu aan verslaggevers dat hij meer regeringsgezinde journalisten wilde uitnodigen op zijn reizen, evenals onafhankelijke en oppositie journalisten.

“Laat ze komen en zien of ik ben zoals ze denken. Laat ze me leren kennen. Ik zal ook gesprekken voeren met degenen die ongunstig over mij schrijven. De enige voorwaarde is dat ze de moed moeten hebben om met mij te praten,” citeerde de onafhankelijke krant Medyascope İmamoğlu.

Tegenover Fox TV Turkije zei de woordvoerder van de gemeente Istanbul, Murat Ongun, dat de online discussies “niet belangrijk voor ons” waren.

“Deze kritieken zijn commentaren van 200 tot 300 honderd mensen, die onder elkaar spreken. We kijken niet naar Twitter,” zei Ongun.

Alçı is een zeer populaire beroemdheid in de Zwarte Zee, voegde hij eraan toe.

“İmamoğlu vermaakt zich. Hij kijkt niet naar deze discussies. Wij kijken naar het grotere plaatje,” zei Ongun.

Beide uitspraken wekten nog meer woede op. In een nieuwe reactie op zaterdag bood İmamoğlu zijn verontschuldigingen aan.

“Men kan zich hartverscheurend voelen wanneer mensen lynchcampagnes starten en het schip verlaten, om het zo maar te zeggen, op basis van één foto. Het deed pijn, en ik heb een aantal verkeerde dingen gezegd. Ik verontschuldig mij voor mijn foutieve opmerkingen,” zei İmamoğlu, sprekend op een evenement van de gemeente.

“Alle burgers hebben natuurlijk het recht om kritiek te hebben, maar ik zal geen drie jaar camaraderie opbouwen om die vervolgens op basis van één foto in de steek te laten,” voegde de burgemeester eraan toe.

Bron: Turkse media