Gregory Meeks en Bob Menendez

Als Turkije “zijn kaarten goed uitspeelt”, kan het het Amerikaanse Congres ervan overtuigen om een aankoop van de F-16 gevechtsvliegtuigen toe te staan om zijn bestaande vloot te upgraden, meldde het Defense News, verwijzend naar opmerkingen van Congresleden.

Herinnerend aan het feit dat Turkije’s aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem het Congres ertoe aanzette om Ankara uit het F-35 gevechtsvliegtuig programma te schoppen, zei Defense News dat Turkije’s steun aan Oekraïne, met name via de export van bewapende drones en diplomatie met Rusland, Ankara een kans heeft geboden om zijn aangetast imago in het Congres op te vijzelen.

Het mediakanaal meldde dat verschillende belangrijke wetgevers “voorzichtig signalen” hebben gegeven aan Defense News dat ze geneigd zouden kunnen zijn om Ankara toe te staan de F-16’s te kopen nadat de regering Biden suggereerde dat zo’n verkoop de veiligheidsbelangen van de NAVO en de VS zou kunnen dienen.

“We moeten praten en samenwerken met Turkije en anderen die met ons samenwerken tegen Rusland,” vertelde Gregory Meeks, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, D-N.Y., aan Defense News.

“Ze hebben enkele bewegingen in de goede richting getoond. Er zijn andere dingen waar we met Turkije nog aan moeten werken, bepaalde dingen die ons soms nog irriteren.”

Andere Democraten en Republikeinen die eraan hebben meegewerkt om Turkije uit het programma te krijgen, hebben ook aangegeven dat ze hun macht niet zullen gebruiken om een potentiële F-16 verkoop te blokkeren, aldus de media.

“Ik heb gesproken met verschillende partijen die hierbij betrokken zijn,” vertelde Sen. James Risch, R-Idaho, het rangschikkend lid van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen, aan Defense News.

“De Turken hebben een geloofwaardig argument naar voren gebracht waarom ze de F-16’s moeten krijgen. Ik ben positief gestemd in die richting, maar ik ben er nog niet helemaal bij,” voegde hij eraan toe.

Risch benadrukte ook dat de F-16’s “een ander geval” zijn dan Turkije de F-35’s te laten ontvangen.

Het kantoor van Rep. Mike McCaul, R-Texas, het rangschikkend lid van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, vertelde aan Defense News:

“We verwachten dat Turkije zich blijft aansluiten bij zijn NAVO-bondgenoten die Oekraïne steunen bij de verdediging van zijn vaderland.”

“De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij,” zei McCaul’s kantoor. “We verwachten dat als de regering toestemming vraagt aan het Congres voor deze verkoop, Turkije nog steeds een constructieve rol zal spelen in het conflict, maar ook de bezorgdheid zal wegnemen over de rol van Turkije in andere wereldwijde conflicten.”

“We hebben een relatie met Turkije nodig; we moeten een manier vinden om die weer op te bouwen,” vertelde Adam Smith, voorzitter van de House Armed Services Committee, D-Wash, aan Defense News.

“De president heeft waarschijnlijk gelijk in zijn pogingen om het in evenwicht te brengen. Het is moeilijk omdat de S-400 onze relatie op vele manieren heeft bemoeilijkt, maar het is geen relatie waar we van weg kunnen lopen.”

De senator van Pallone’s thuisstaat New Jersey, de Democraat Bob Menendez, zei tegen Defense News:

“Op een gegeven moment moeten we beslissen of Turkije het type NAVO-bondgenoot is dat we verwachten of niet.”

“Het handelt op een manier die in strijd is met onze belangen in een hele reeks zaken. Ik denk dat de regering moet ophouden te kijken vanuit de aspiratie van wat we graag zouden willen dat Turkije is en zich moet realiseren dat Turkije onder [Recep Tayyip] Erdoğan is.”

Bron: Turkse media