Turkije zet tientallen Palestijnse Hamasleden het land uit

Een Palestijnse functionaris vertelt dat Israël Turkije een lijst van Hamas-leden heeft gegeven, wat Ankara ertoe heeft aangezet hen de deur te wijzen.

Volgens een Palestijnse ambtenaar die sprak met Israel Hayom, “zijn tientallen mensen die in verschillende kringen met Hamas worden vereenzelvigd, [uit Turkije] gedeporteerd.”

De Libanese krant Al-Akhbar bevestigde dit bericht in een gepubliceerd artikel dat zei dat sommige Hamasleden die buiten Turkije waren gereisd, niet mochten terugkeren.

De Palestijnse ambtenaar zei dat er niets “willekeurigs” was aan het besluit.

“Turkije heeft hen gevraagd te vertrekken, en het is in feite in de laatste paar maanden gebeurd. Sommige van de mensen met banden met de militaire vleugel van Hamas zijn gedeporteerd,” beweerde hij.

Bovendien beweerde de ambtenaar dat Israël achter de ontwikkeling zat.

“De Israëli’s gaven Turkije een lijst van Hamas-leden en informatie over betrokkenheid van sommigen van hen bij ‘militaire’ [terroristische] activiteiten.

In reactie daaro’p namen de Turken contact op met Hamas en vertelden hen: Je hebt beloofd dat je zoiets hier niet zou doen, dus nu moet je vertrekken,'” zei hij.

De functionaris zei dat Turkije de Hamasleiding had verteld dat er “economische belangen” in het spel waren:

“De hernieuwde banden tussen Turkije en Israël zijn zogenaamd diplomatiek en politiek, maar Hamas weet dat Israël invloed heeft op Turkije als het gaat om veiligheidskwesties. Enkele Israëlische veiligheidsvertegenwoordigers hebben ook Turkije bezocht.”

Palestijnse gebieden

De nauwe betrekkingen van Turkije met Hamas, de groepering die de geblokkeerde Palestijnse gebieden in Gaza bestuurt, is een van de kwesties die bijdragen tot de voortdurende spanningen in de betrekkingen met Israël.

De groep, die door Israël, de Verenigde Staten en verscheidene Europese landen als terroristische organisatie wordt gezien, heeft een kantoor in Istanbul.

Israël heeft gezegd dat een ontdooiing van de betrekkingen met Turkije alleen mogelijk zou zijn als het de vestiging zou sluiten.

Turkije heeft de afgelopen maanden Hamas-leden gevraagd het land te verlaten en de Israëlische regering heeft een lijst opgevraagd van de leden van de groep aldaar, volgens de Palestijnse bron, aldus i24.

Turkije en Israël zetten voorzichtige stappen om de betrekkingen te verbeteren die verbroken werden door Turkije’s veroordeling van Israëls behandeling van de Palestijnen, Turkse steun voor Hamas en geschillen over aardgas in de oostelijke Middellandse Zee.

De Israëlische president Isaac Herzog had vorige maand in Ankara een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

In een poging de banden te herstellen, verklaarden de twee leiders zich bereid betrekkingen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op wederzijds respect.

Bron: Turkse media